Satul de vacanță ce s-ar întinde pe o suprafață de vreo șapte hectare ar cuprinde nu mai puțin de 140 de construcții, atât case de agrement, cât și terenuri de joacă sau de sport, completând, astfel, oferta de cazări pentru clienții ștrandului vecin.
Pentru a se putea realiza proiectul, consilierii locali au aprobat cu aceeași lejeritate introducerea în intravilan a întregii suprafețe de teren, ce era până acum în extravilan.
Ca să se înțeleagă contextul: pe drumul ce leagă Satu Mare de Micula, de la capătul orașului până la Aquastar sunt terenuri în extravilan arabil, unde, practic, oricine poate să-și construiască ferme de porci sau să-și are toată ziua ogoarele cu tractoarele. Apoi apare această bucată de teren introdusă în intravilanul municipiului. Apoi, mai încolo, sunt alte terenuri arabile…
Toată această procedură birocratică mirosea încă de atunci a ”manevră”, mai ales pentru cei care au recunoscut printre coproprietarii terenului respectiv numele fostului prefect Radu Bud, precum și cel al unei persoane apropiate, prin grad de rudenie, de elita UDMR din Satu Mare.
Toți cei care au votat proiectul propus de primarul Kereskenyi Gabor în Consiliul Local știau despre ce e vorba, dar scopul a devenit de-a dreptul ”străveziu” în momentul în care, două luni mai târziu, adică recent, numele fostului prefect Radu Bud a apărut în propunerea PSD Satu Mare pentru candidatura la conducerea Consiliul Județean la alegerile programate pentru această vară. Repetăm: un fost prefect liberal propus de către PSD la conducerea județului, aceasta fiind condiția impusă de PSD pentru a forma o alianță la nivelul județului Satu Mare, după modelul celei formate la nivel central.
Toată lumea cu niște cunoștințe de bază în politica sătmăreană înțelege că o asemenea combinație ar asigura fără probleme încă un mandat la conducerea județului pentru actualul președinte UDMR-ist, Pataki Csaba, căruia i-ar conveni de minune niște contracandidați care ar face doar figurație în campania electorală, după modelul deja arhicunoscut al ”iepurașilor” din partidele românești.
Doar că o asemenea ”mână moartă” nu e gratis. Acum, coproprietarii terenurilor de pe strada Gorunului ce tocmai au fost introduse în intravilanul municipiului Satu Mare au la dispoziție doi ani de zile să construiască efectiv satul de vacanță. Noroc cu utilitățile care sunt deja asigurate în zonă, datorită unei investiții din banii publici ai orașului Satu Mare, destinate inițial Academiei de Fotbal Partium, proiect blocat în ultimii ani din cauza banilor blocați de UE către Guvernul Orban de la Budapesta! Dar nu întotdeauna este pentru cine se pregătește, ci, uneori, pentru cine se nimerește. În cazul acesta fix într-un an electoral!