Taxați cu impozite la fel ca toți cei din oraș, cei aproape 1.000 de locuitori ai cartierului ce aparține administrativ de municipiul Satu Mare își trăiesc viața de zi cu zi ca pe vremea lui Gheorghiu-Dej. Prea puțini pentru a avea o localitate proprie sau pentru a conta, numeric, la alegerile locale din oraș, au avut ghinionul să se nască într-o zonă în care, din punct de vedere electoral, ”nu se merită” să se investească în infrastructură și, probabil, nici nu au ”originea” potrivită pentru ca cei care conduc de obicei orașul timp de mai multe mandate succesive să le acorde vreo atenție.
Au simțit asta pe pielea lor mai ales în anul ce tocmai a trecut, pe care l-au început cu proteste masive în fața Primăriei, după ce au fost, efectiv, ”tăiați de lume” în urma instalării barierei de beton de la trecerea peste calea ferată de la capătul Bulevardului Cloșca, apoi, în timpul verii au avut parte de inundații în urma revărsării canalului Homorod.
În tot acest timp, străzile din interiorul cartierului arată ca vai de ele, dar oamenii sunt amăgiți de mulți ani de zile cu extinderea rețelelor de apă și canalizare, urmate de reabilitarea infrastructurii stradale.
Au încercat și cu vorba bună, unii dintre ei au pus botul și la ofertele conducerii Primăriei și și-au făcut poze la negocierile cu grofii. Au rămas cu pozele…
Cel mai tumultos an pentru ei nu se putea încheia fără un incident care, în alte părți ale orașului s-ar fi putut rezolva relativ ușor și rapid, dar Sătmărelul nu se încadrează în această categorie.
În penultima zi a anului, când în Centrul Nou proaspăt pavat se pregăteau artificiile instagramabile în spatele roatei mari cu beculețe colorate, într-o gospodărie din Sătmărel a izbucnit un incendiu. Se mai întâmplă și în locuri mai bune și, de obicei, se intervine în câteva minute pentru a salva ce se mai poate salva. Nu și la Sătmărel…
Conform comunicatului ISU ”Someș”, în data de 30 decembrie 2023, în jurul orei 12:30, Detașamentul de Pompieri Satu Mare a intervenit la stingerea unui incendiu produs la o casă de locuit din localitatea Sătmărel. La sosirea echipajelor militare la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la întreaga construcție.
Pentru lichidarea acestuia s-a intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, fiind solicitată în sprijin încă o autospecială de stingere cu capacitatea de 10.000 de litri de apă. În urma incendiului au ars aproximativ 70 m² cu bunurile aferente în interiorul locuinței. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
În mod normal, la un asemenea incendiu relativ banal nu este nevoie de desfășurarea de forțe de intervenție de asemenea amploare. De ce, totuși, la Sătmărel a fost nevoie să se trimită nu una, nu două, ci trei autospeciale, pentru a stinge focul la o casă cu dimensiuni relativ modeste?
Explicația e dată de localnicii care au asistat la intervenție și care au relatat pe rețelele de socializare detaliile și urmările incidentului.
Pompierii au fost nevoiți să solicite ajutor suplimentar, fiindcă se pare că că hidranții din zonă nu aveau presiunea necesară pentru a putea stropi cu apă casa cuprinsă de flăcări. În disperare, au solicitat și ajutor din partea companiei Apaserv, care a și trimis un specialist, care a ajuns peste vreo jumătate de oră, când casa era deja arsă.
Au urmat apoi certuri între pompieri și specialistul Apaserv, despre cine e de vină și cum ar fi trebuit să funcționeze hidranții. În timp ce localnicii se chinuiau să scoată cu un tractor mașina pompierilor scufundată în noroiul din curtea grădiniței administrate de Primăria Satu Mare, pe unde era singura cale de acces către casa cuprinsă de flăcări. Iar asta se întâmpla la câteva zile după ce opt oameni au murit în incendiul de la Ferma Dacilor din județul Prahova!
Până ce iar s-or certa oficialitățile și la nivel local, în Satu Mare, despre cine a fost de vină, vă lăsăm aici numărul de cont unde puteți dona orice sumă pentru a ajuta familia rămasă pe drumuri în prag de An Nou:
Ro15BRDE310SV42559093100
SWIFT BRDEROBU
Anca Lavinia Surducan