Potrivit situației prezentate în plenul ședinței, din această sumă 63 milioane de lei lei (12,6 mil. euro) reprezintă datorii către furnizori, din care datorii restante sunt 36 milioane lei (7,2 mil eur), iar arierate 18 milioane lei (3,6 mil eur). De asemenea, Spitalul Județean datorează 27 milioane de lei personalului medical care a câștigat procesele pentru majorări salariale și plata gărzilor.

La sfârșitul anului 2023, atunci când s-a schimbat conducerea spitalului, după un lung interimat în care fostului director Adrian Marc i s-au tot prelungit mandatele fără concurs, apoi s-a organizat concurs cu un singur participant în persoana actualului manager general Ludovic Szatmari, datoriile cumulate erau de 40 milioane de lei, pentru ca în ultimul an și jumătate acestea să mai crească cu încă 23 milioane de lei.
În același timp s-au făcut angajări masive, dar nu neapărat de medici, ci mai mult personal auxiliar, în condițiile în care, conform realizărilor pe 2024, performanțele spitalului sunt sub nivelul contractului cu Casa de Asigurări, iar perspectivele pentru 2025 nu sunt mai promițătoare.
Toată această situație nu a împiedicat, însă, conducerea actuală a spitalului să împartă cu generozitate ”stimulente financiare” cu prioritate pentru șefii de secție, unii dintre ei încasând numai în luna aprilie a acestui an, cu salarii și stimulente cu tot, sume cuprinse între 4.300 – 8.500 euro. La un simplu calcul, numai echipa de conducere alcătuită din șefi de secții, majoritatea numiți interimar pe posturile lor, îi costă cam 24.000 de euro într-o singură lună pe contribuabili.
Ca să fie și mai mare bătaia de joc, toate aceste manevre s-au făcut în timp ce Curtea de Conturi se află într-un control prelungit la Spitalul Județean Satu Mare încă de la începutul anului trecut, semn că a găsit nereguli cu duiumul!
În aceste condiții, nimeni nu le-a prezentat consilierilor județeni (adică celor care votează bugetul anual pentru Spitalul Județean) vreun plan coerent de redresare și management, iar în lipsa acestuia spitalul riscă un colaps financiar, cu implicații grave asupra actului medical.
Susținându-și colega, consilierul Alexandru Horvat a reamintit că a solicitat în scris, încă din Decembrie anul trecut, o întâlnire cu conducerea Spitalului Județean, la care să participe reprezentanți ai tuturor partidelor din Consiliul Județean. Nici până în ziua de azi nu a primit răspuns!

În răspunsul său, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a atacat-o personal pe Alina Ristea, sugerând că ar fi interesată de un post de conducere la spital și acuzând-o că vrea ”să genereze atmosferă” pentru a scădea încrederea populației în serviciile medicale ale Spitalului Județean (ca și cum ar mai avea unde să scadă ;))
De asemenea, a anunțat că a găsit ”soluția” pentru problema mașinilor de serviciu cu care se plimbă aiurea toți șefii din spital: se pare că în curând vor fi achiziționate mașini electrice, cu care se vor putea plimba gratis, fără să se mai obosească să completeze foi de parcurs și alte hârțogării, chiar dacă a recunoscut că ștergerea subvențiilor guvernamentale pentru energia electrică, începând cu 1 Iulie, ”va reprezenta o problemă” :)))))
În final, a promis că va organiza, până la urmă, o ”discuție constructivă” cu conducerea spitalului, ”pentru a găsi soluții împreună”.
Redăm în continuare luarea de cuvânt a consilierei Alina Ristea, cu prezentarea completaă a situației de la Spitalul Județean: