Celulă de coordonare a situațiilor de urgență la ISU ”Someș” Satu Mare în cadrul unui proiect european transfrontalier

Redacție Sătmărenii.ro

Luni a avut loc Conferința de deschidere a Proiectului de importanță strategică TERES - Răspuns rapid și eficient în situații de urgență în zona transfrontalieră (Timely and efficient response in case of emergency situations in cross border area), cod ROHU00623, finanțat în cadrul Programului Interreg VI-A România-Ungaria, proiect în care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență deține calitatea de Partener Lider.

Distribuie:

Evenimentul a avut loc în localitatea Băile Felix și a fost găzduit de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, în calitate de partener al proiectului.

La activitate au participat Gabriel Traian GHILEA, subsecretar de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, colonel Alin Maghiar, șeful Direcției Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, reprezentanți ai Autorității de Management (Direcția Generală Cooperare Teritorială Europeană  din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea, ai autorităților și instituțiilor publice județene și locale, precum și mass-media.

În cadrul evenimentului au fost prezentate detalii referitoare la obiectivele, activitățile, bugetul alocat, etapele implementării, precum  și rezultatele așteptate.

Valoarea totală a proiectului este de 10.903.255,52 euro din care 7.210.668,50 euro finanțare asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, iar 3.692. 587,02 euro reprezintă contribuție publică națională.

Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, de la 23.12.2024 până la data de 22.12.2027.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă îmbunătățirea siguranței și protecției populației din zona eligibilă prin consolidarea adaptării la schimbările climatice și a prevenirii riscurilor de dezastre, prin înființarea de centre transfrontaliere de intervenție în caz de dezastre, dezvoltarea de facilități moderne de antrenament, consolidarea capacității instituționale și a capabilităților pentru intervenții comune ale instituțiilor responsabile de gestionarea situațiilor de urgență.

Obiectivul specific al proiectului vizează consolidarea intervenției transfrontaliere în situații de urgență și a interoperabilității între România și Ungaria prin antrenamente comune, dezvoltarea infrastructurii și a unui cadru operațional comun pentru dezastrele naturale și cele legate de schimbări climatice, îmbunătățind astfel gradul de pregătire și eficiența operațională în zona transfrontalieră a programului.

Rezultatele așteptate sunt următoarele:

  • Construirea Centrului de pregătire specializat pentru pregătirea personalului în județul Bihor;
  • Mansardarea și modernizarea sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare în vederea realizării unei celule de gestionare a situațiilor de urgență;
  • Construirea unui Centru de antrenament pentru intervenția la inundații și a unui Centru de antrenament pentru intervenția la furtuni în județul Szabolcs-Szatmár-Bereg;
  • Elaborarea unui plan comun și a curriculei de antrenament;
  • Desfășurarea de antrenamente în comun;
  • Achiziționarea de vehicule și echipamente de intervenție de către Direcția județeană de gestionare a dezastrelor Szabolcs-Szatmár-Bereg;
  • Achiziționarea de autospeciale pentru intervenție de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență;

Acest proiect este implementat la nivelul celor patru parteneri, respectiv Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din România, care are și calitatea de Partener Lider, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare și Direcția Județeană de Gestionare a Dezastrelor Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria.

Continuă să citești

Articole recente

Razie la Sătmărel, a curs cu amenzi

La data de 23 iunie, în intervalul orar 05.30-13:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Satu...

Rețea de escroci internaționali, anihilată la Satu Mare

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare,...

Trei case au ars într-un incendiu la Livada

Luni, în jurul 14.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare a...

Sătmăreanul Cristian Valer Beșeni la Forumul România – Bulgaria pentru protejarea Mării Negre

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, sătmăreanul Cristian Valer Beșeni, a participat la 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧...

Activități de instruire anticorupție cu personalul nou încadrat la Poliția Satu Mare

La data de 19 iunie 2025, Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare,...

Publicitate

Contactează-ne pentru a primi oferta completă de publicitate pe Satmarenii.ro

Podcast-uri recente

Alte Articole

Foraj de 3 km în inima Antarcticii – un pas major pentru înțelegerea schimbărilor climatice

Traficantă prinsă la Carei cu portbagajul plin cu țigări de contrabandă

Tarabă în piața tradițională la preț de „insulă“ în mall. Cum poate concura producătorul local cu marii retaileri?

Câștigătorii concursului județean Prietenii Pompierilor

Medic veterinar fals, prins la Viile Satu Mare

Educație preventivă în Săptămâna Protecției Civile la Satu Mare

O mașină a luat foc în parcare la Satu Mare

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare cumpără mașini electrice prin programul ”Rabla Plus”

Activități ale polițiștilor sătmăreni pentru combaterea traficului de persoane