Cantitățile de precipitații căzute în mai multe zone au depășit cu mult normalul perioadei. Totodată, în mai multe zone, podurile și podețele au fost blocate cu material lemnos și cu deșeuri, provocând inundații locale.
Angajații Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au asigurat și asigură în continuare fluxul informațional al datelor prin Dispecerat către toate structurile, autoritățile locale și județene, precum și către Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență din bazinul hidrografic Someș-Tisa, precum și monitorizarea nivelurilor și debitelor cursurilor de apă și a lucrărilor hidrotehnice.
Totodată, aceștia aplică programul de măsuri pentru funcționarea eficientă a construcțiilor hidrotehnice în sezonul rece.
De asemenea, hidrologii și observatorii hidrometri au realizat măsurători ale nivelurilor și debitelor și au monitorizat viiturile formate pe râurile Someșul Mare, Someș, Ilișua, Șieu, Bistrița, Tisa, Vișeu, Iza, Mara, Lăpuș, Cavnic, Crasna, Tur și pe afluenții acestora.
Acumularea Călinești-Oaș a atenuat și atenuează în continuare debitele produse pe cursurile de apă din bazinul hidrografic superior al râului Tur.
În această perioadă, au intrat în funcțiune polderul Moftin și acumulările nepermanente Crucișor și Dada din județul Satu Mare.
Sectoarele îndiguite ale râurilor Tur și Crasna sunt în continuare sub incidența codurilor hidrologice portocaliu și galben. În momentul actual, sunt depășite cotele de apărare pe aceste tronsoane, iar acumularea Călinești-Oaș se află în faza a II-a de apărare.