Campioane la prezența la vot sunt, ca de obicei, județele din Sud, în timp ce Satu Mare este, din nou, codaș din acest punct de vedere, închizând plutonul cu o prezență de 8,25%, mai puțin decât celelalte ”colege de suferință”, Harghita și Covasna.

Cifre interesante și încurajatoare sunt și în comparația Urban – Rural, nu mai puțin de 1,7 milioane orășeni exercitându-și deja dreptul de vot în toată țara, în timp ce mai puțin de un milion au ajuns la urne în localitățile rurale, însă acolo se așteaptă, ca de obicei, un aflux mai mare de votanți ”după ce se iese de la biserică”.
Campioane la prezența la vot în județul Satu Mare sunt comunele mai mici, precum Săuca (cu valori duble față de media pe județ), Pomi, Cehal și Urziceni. Dintre orașe iese în evidență municipiul Satu Mare, cu 10%, adică peste media pe județ, dar și Tășnad și Carei, urmate de Negrești-Oaș, Ardud și Livada, unde încă nu s-a ajuns la media pe județ.
Ora 7.00
Cele 340 de secții de votare din județul Satu Mare s-au deschis la ora 7 și îi așteaptă pe alegători să-și exercite dreptul de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale. La nivel de județ au fost distribuite un număr de 341.647 buletine de vot, 652.490 timbre autocolante (pentru ambele tururi) și 1.700 de ștampile cu mențiunea ”Votat”.
Conform datelor centralizate la nivelul Centrului Județean de Conducere Integrată Satu Mare, care monitorizează și coordonează misiunile legate de alegeri, pe parcursul nopții nu a fost înregistrat niciun incident.
Efectivele MAI care au asigurat protecția secțiilor de vot din județul nostru pe parcursul nopții le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare în această dimineață, cu sigiliile intacte.
Astăzi, peste 800 de angajați ai structurilor MAI din județul Satu Mare acționează în misiuni conexe procesului electoral, în principal protecția secțiilor de vot, verificarea incidentelor electorale și menținerea gradului de siguranță publică.
Vă reamintim că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pentru a veni în sprijinul sătmărenilor care nu dețin un document valabil, Serviciul Public pentru Evidența Persoanelor Satu Mare desfășoară activități cu publicul astăzi, între orele 07.00 și 21.00.
Pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.