Într-un comunicat de presă comun, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației și Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare au transmis informații despre măsurile luate în acest caz.
Potrivit acestora, de la începutul acestui an, prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea s-a permis intrarea în țară a unui număr de aproape 240 de transporturi de deșeuri provenite din străinătate, dar verificate și aprobate de reprezentanții Gărzii de Mediu și Protecției Consumatorilor, doar șapte transporturi fiind blocate și trimise înapoi pe teritoriul maghiar.
În tot acest timp, nu s-a înregistrat nici un transport destinat firmei sătmărene care administrează așa-numitul centru de sortare de pe strada Magnoliei, dar care, potrivit relatărilor localnicilor din zonă și așa cum se vede și în fotografiile făcute la fața locului în timpul intervenției pompierilor, seamănă mai degrabă cu un depozit ilegal de deșeuri amenajat în mijlocul unei zone rezidențiale și la 50 de metri de o benzinărie. Și este destul de evident că muntele de deșeuri care a ars o zi și o noapte nu a fost parașutat acolo de pe planeta Marte.
Publicăm integral comunicatul de presă al Poliției și Poliției de Frontieră:
Referitor la afirmațiile apărute în spațiul public cu privire la posibila tranzitare prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea a unor automarfare care importau deșeuri pentru o firmă din Satu Mare, suntem abilitați să vă informăm următoarele:
Conform atribuțiilor funcționale ale Poliției de Frontieră Române, așa cum reies acestea din textul O.U.G. nr. 104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române, cu modificările și completările ulterioare, instituția noastră, conform prevederilor art. 18 din O.U.G. nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, cu modificările și completările ulterioare, poliţiştii de frontieră efectuează controlul de frontieră al documentelor de călătorie în vederea verificării respectării condițiilor prevăzute de lege pentru trecerea frontierei române de către persoane.
Potrivit prevederilor _art. 20 alin 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 105/2001 – *_în punctul de trecere a frontierei de stat controlul sanitar-uman, sanitar-veterinar, fitosanitar și cel privind protecția mediului se organizează și se execută potrivit normelor stabilite de legislația în vigoare, în condițiile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență, înainte de efectuarea celorlalte tipuri de control”.
Drept urmare, în situația în care în Punctul de Trecere a Frontierei Petea se prezintă la efectuarea formalităților de control automarfare care transportă deșeuri, poliţiştii de frontieră solicită sprijin autorizat reprezentanților Gărzii de Mediu Satu Mare și Comisariatului Județean Pentru Protecția Consumatorului Satu Mare.
De la începutul acestui an, polițiștii de frontieră din cadrul PTF Petea au solicitat sprijin autorizat reprezentanților Gărzii Naționale de Mediu în 239 de cazuri (ulterior acestora fiindu-le permis accesul pe teritoriul României), iar în alte șapte cazuri comisarii Gărzii de Mediu nu au permis intrarea pe teritoriul țării noastre a bunurilor transportate, automarfarele fiind înapoiate pe teritoriul statului vecin.
Totodată, facem precizarea că în evidențele Poliției de Frontieră Satu Mare, de la 1 ianuarie până în prezent, nu figurează niciun transport de deșeuri destinate firmei din județul Satu Mare la care s-a făcut public referire.
Reamintim că la data de 11 iulie, în jurul orei 14.30, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au fost sesizați despre producerea unui incendiu, în punctul de lucru al unor societăți comerciale din municipiul Satu Mare.
Având în vedere aria extinsă pe care s-a propagat incendiul, la fața locului au fost dispuse multiple echipaje de poliție, precum și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare.
În urma evenimentului, nu au fost înregistrate victime.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă, iar cercetările sunt continuate în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.
Totodată, ca urmare a apariției în spațiul public a unor semnalări privind activitățile desfășurate de către societățile comerciale implicate, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare efectuează verificări în acest sens, pentru clarificarea situației de fapt.