În județul Satu Mare, vom avea 13 localități eligibile, astfel: Negrești-Oaș, Bătarci, Bixad, Călinești-Oaș, Cămărzana, Certeze, Gherța Mică, Orașu Nou, Racșa, Tarna Mare, Târșolț, Turț și Vama.

Scopul acestuia este de a facilita păstrarea echilibrului ecologic şi a protecţiei mediului natural, urmărind utilizarea rațională a combustibilului solid din lemn, dezvoltarea durabilă şi incluzivă a zonei montane, precum și reducerea poluării, prin înlocuirea dispozitivelor ineficiente şi poluante destinate încălzirii locuințelor, utilizate de populaţie, cu unele mai eficiente, care îndeplinesc cerințele europene privind emisiile de particule și de noxe.
Obiectul programului constă în acordarea de sprijin financiar pentru achiziționarea de aparate pentru încălzirea locuințelor și a coșurilor de fum. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei. Sobele trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce presupune un randament de cel puţin 80%, adică beneficiarii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă.
Etapele programului:
- În prima etapă a programului, se pot înscrie primăriile din localitățile montane în aplicația de pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu și pot beneficia de finanțare în valoare de maximum 560.000 lei.
- Etapa a doua este destinată înscrierii pe platforma informatică a AFM a tuturor persoanelor care vor să utilizeze soluții eficiente de încălzire.
Pentru fiecare UAT este alocată suma de maximum 560.000 lei. Programul Rabla pentru sobe are, în acest an, un buget de 500 de milioane de lei.