Poate că știu și că, timp de decenii, a fost cea mai înaltă clădire din oraș, că a fost închisă după cel de-al Doilea Război Mondial și renovată în 2005, de atunci funcționând ca obiectiv turistic. Totuși, dincolo de aceste informații generale, oamenii cunosc puține detalii despre acest monument.

Din acest motiv, șase elevi ai Colegiului Național Kölcsey Ferenc – Bács-Imre Hugó Árpád, Linzenbold Rebeka, Nyisztor-Barth Krisztina, Reinegger András Péter, Szegedi Stefania Alexandra și Téglás Dóra Theodora – au decis, sub îndrumarea profesorului coordonator Sütő Zsolt, să cerceteze și să facă cunoscută povestea mai puțin știută a Turnului Pompierilor, în cadrul unui concurs.

Competiția, dedicată școlilor cu predare în limba maghiară, este Concursul Național Transdisciplinar ,,Örökségünk Őrei – Protectorii patrimoniului”, și este organizată de Ministerul Educației (ME), Direcția Generală Minorități și Relația cu Parlamentul (DGMRP), Direcția Minorități (DM), prin inspectoratele şcolare/unităţile de învăţământ subordonate, în colaborare cu Uniunea Democrată Maghiară din România. Concursul este o competiție de excelenţă, având ca scop păstrarea și consolidarea identității naționale, asigurarea unui spațiu public comunitar, revigorarea spiritului solidarității în cadrul comunității prin protejarea și promovarea patrimoniului construit. Totodată, competiția pune un accent deosebit pe comunicarea multilingvă și pe deschiderea către comunitatea românească, promovând astfel dialogul intercultural.

Echipa de elevi și-a ales numele „A szatmárnémeti Tűzoltótorony őrei – Păzitorii Turnului Pompierilor din Satu Mare” și s-a implicat activ în cercetare: au mers la biblioteci și muzee, au discutat cu specialiști și au căutat informații în baze de date online despre monumentul ales. Astfel, au descoperit detalii valoroase, pe care puțini le cunosc.

Știați, de exemplu, că prima antenă radio din Satu Mare a fost montată pe Turnul Pompierilor în 1925? Sau că, în 1931, în timpul unui foc de artificii, a avut loc un accident mortal în interiorul turnului? În 1939, comandantul pompierilor din Satu Mare, Cioaca Marin, a propus demolarea Turnului Pompierilor, considerând că ar putea deveni o țintă periculoasă în cazul unui atac aerian și ar pune în pericol clădirile din jur. Primarul Moiș Victor a luat în serios această propunere și chiar a convocat o comisie pentru analiză. În cele din urmă, turnul a scăpat de demolare, la fel cum a supraviețuit și bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deși schijele bombelor au lăsat 33 de urme pe pereții săi. În 1969, vicepreședintele consiliului popular județean, Gheorghe Darida, a vorbit despre planurile autorităților de a construi o piscină în spațiul de sub turn.

Dar elevii nu doar au descoperit aceste informații, ci și-au propus să le facă cunoscute unui public cât mai larg. În acest scop, au creat o pagină de Facebook, unde publică regulat conținut în patru limbi: maghiară, română, germană și engleză. De asemenea, au vizitat mai multe școli din Satu Mare, unde au susținut prezentări în maghiară, română și germană.
Pe 7 martie 2025, la Oradea, a avut loc etapa regională a concursului, în care echipa a obținut locul întâi, calificându-se astfel în finala națională.

„Dacă v-am stârnit curiozitatea sau pur și simplu doriți să aflați mai multe despre Turnul Pompierilor, urmăriți pagina de Facebook a echipei!” – a declarat profesorul coordonator, Sütő Zsolt.