În rezumat, legea lui Ciolacu a eliminat și posibilitatea ca firmele să plătească jumătate din cuantumul amenzilor contravenționale dacă realizează plata în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, adică aproximativ la fel cum au posibilitatea șoferii prinși cu nereguli în trafic.
Deși măsura a fost adoptată sub argumentul eronat că va genera mai multe venituri la bugetul de stat pe termen scurt, acest lucru nu se întâmplă în realitate și generează grave disfuncții în activitatea operatorilor economici români sancționați și a altor instituții ale statului român – instanțele de judecată, de exemplu.
Astfel, numărul amenzilor contravenționale contestate în instanță crește, fără ca acest lucru să genereze mai multe venituri bugetare. Dimpotrivă, cresc cheltuielile publice prin grevarea instanțelor de judecată cu un număr uriaș de dosare. De asemenea, după intrarea în vigoare a legii, se creează un tratament discriminatoriu în ceea ce privește regimul sancțiunilor contravenționale, iar unele autorități de control (de ex. ANAF) abuzează de prevederile celebrului articol LVIII din Legea nr.296/2023 pentru a genera, pe termen scurt, un volum mai mare al încasărilor bugetare.
”Măsura Guvernului prin care anulează dreptul firmelor să poată plăti amenzile în cuantum de 50%, dacă plata se face în 15 zile, e foarte inoportună, ca să nu zicem că e împotriva economiei. Încasări nu avem mai mari, iar firmele contestă deciziile ANAF dacă nu pot plăti, iar asta înseamnă cel puțin o amânare de mai bine de un an a plății amenzilor, dacă nu chiar anularea lor de către instanțe.
Încă o dată premierul nu știe ce are de făcut în economie!
Așadar am depus un proiect de lege de anulare a prevederilor impuse prin noile măsuri născocite în laboratoarele PSD” – a declarat Adrian Cozma.
Având în vedere argumentele prezentate mai sus, el a înaintat Parlamentului României, spre dezbatere şi adoptare, această propunere legislativă, în procedură de urgență.