Semnalele îngrijorătoare pe care le receptăm din Ungaria cu privire la apariția unor noi focare de febră aftoasă ne obligă să luăm decizii rapide și curajoase de implementare a unor măsuri de contracarare a acestei amenințări până nu este prea târziu.

Guvernul și toate instituțiile cu responsabilitate trebuie să ia de urgență măsurile de protecție necesare pentru a preveni apariția febrei aftoase în România! Avem obligația de a ne proteja fermierii români, pentru că dacă această boală ajunge în România, impactul asupra lor va fi foarte grav și pe termen lung.
Astăzi am solicitat domnului Florin Barbu, ministrul Agriculturii, instituirea de interdicții pentru importul de lapte din Ungaria, controale sanitare cât mai stricte în zonele de frontieră, cooperarea cu asociațiile de vânători din județele de graniță și demararea unei campanii publice de informare a cetățenilor români care călătoresc în Ungaria și a fermierilor. Nu în ultimul rând cred că trebuie să demarăm consultări urgente cu fermierii pe tema vaccinării animalelor și pregătirea acestor acțiuni cu industria farmaceutică autohtonă.
Virusul febrei aftoase este foarte contagios, afectează bovinele, ovinele si caprinele, porcinele și animalele salbatice din aceste specii și nu numai; calea de infectare poate fi respiratorie și digestivă, putând fi transmis atât prin contactul direct al animalelor cât și prin intermediul produselor provenite de la aceste animale (lapte, carne – netratate) cât și prin instrumentele contaminate, mijloace de transport nedezinfectate corespunzător; cabalinele și omul pot fi purtători de virus; virusul poate rezista în furaje, în funcție de anotimp, și pana la 6 luni; virusul se poate răspândi și pe cale aerogenă.
În situația extinderii acestui virus în România, riscăm restricții de comercializare a animalelor și a produselor provenite de la acestea pentru o perioadă îndelungată atât în UE, cât și în țările terțe, cu consecinte economice devastatoare, în special pentru ovine (avem peste 15.000.000 capete), dar și prin distrugerea pieței interne la porcine, unde avem o problemă și cu pesta porcină africană; costuri enorme cu uciderea și ecarisarea animalelor și a eventualelor despăgubiri care ar fi solicitate de proprietari.
Mai mult, pentru a limita aceste eventuale pierderi, Ministerul Agriculturii nu a conceput planuri pentru valorificarea, într-o formă sau alta, a animalelor infectate, singura soluție identificată fiind eutanasierea cu costuri exorbitante.
Încă o dată, fac apel la Guvernul României pentru a adopta măsuri ferme de prevenire a răspândirii acestei boli precum și de pregătire a măsurilor de răspuns în caz de epidemii, prin pregătirea unor facilități alternative de valorificare a animalelor infectate și stimulare a industriei farmaceutice.