function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Cad capete la nivel înalt în războiul împotriva jocurilor de noroc, în urma proiectului de lege inițiat de Adrian Cozma

Potrivit unei anchete publicate azi de cotidianul Libertatea, Corpul de Control al premierului Marcel Ciolacu a descoperit 16 probleme majore în activitatea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituția care se ocupă de reglementarea jocurilor de noroc atât în cazinourile cu păcănele, cât și în cazul site-urilor cu acest specific.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Potrivit unor surse guvernamentale, întreaga conducere a oficiului, în frunte cu vicepreședintele cu atribuții de președinte Mihail Silviu Pocora, va fi schimbată. Decizia vine după ce ministrul Marcel Boloș a concediat săptămâna trecută doi funcționari importanți din Ministerul de Finanțe după ce a constatat că aceștia au întârziat intenționat aplicarea legislației pentru a favoriza casele de jocuri de noroc.

Aceste măsuri par a pregăti etapa finală a ”războiului” ce se desfășoară acum între autorități și lobby-ul caselor de pariuri, a căror putere a ieșit la iveală în ultima vreme atât prin imixtiunea lor în politica editorială a celui mai mare ziar din România, cât și prin suspiciunile sau chiar cazurile dovedite de corupere a unor politicieni cu interese ascunse în acest domeniu.

Primul care a declarat război industriei jocurilor de noroc a fost deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, cel care a inițiat anul trecut o lege care prevede interzicerea totală a publicității la astfel de activități, după modelul reclamelor la țigări. Legea este încă în dezbaterea Parlamentului, iar întârzierea cu care se ajunge la un vot final, ba chiar și ”bețele în roate” puse de unii politicieni pot fi explicate tocmai prin acel ”lobby puternic” de care pomeneam mai sus.

Totuși, măsurile luate în ultima vreme și constatările făcute publice ale Corpului de Control al primului-ministru lasă să se întrevadă o licărire de speranță la capătul drumului anevoios pe care îl parcurge proiectul de lege propus de președintele PNL Satu Mare.

Printre altele, Corpul de Control a notat în raportul său că președinții care s-au succedat la conducerea ONJN în ultimii ani nu au emis un ordin pentru protejarea tinerilor de sălile în care se desfășoară jocuri de noroc.

„Aveau obligația să reglementeze activitățile și programele de protecție a tinerilor și a jucătorilor împotriva jocurilor de noroc, să prevină dependența de jocuri de noroc, să promoveze mesaje privind responsabilitatea în cazul jocurilor de noroc, să soluționeze rapid litigiile dintre un organizator de jocuri și un jucător. Din 2019 încoace nu au emis acest ordin” – au declarat surse oficiale pentru Libertatea.

Exact acesta este scopul proiectului de lege promovat de Adrian Cozma: protejarea celor mai expuse categorii ale populației de dependența de jocuri de noroc, un fenomen care a căpătat deja proporții sociale îngrijorătoare și stă la baza multor drame personale și familiale.

Ultimele știri