function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Lupul moralist Turos Lorand și sumele încasate din banii publici ai sătmărenilor

După ce deputatul Adrian Cozma a început să scoată la iveală tunurile date de Mafia UDMR din bugetele municipiului și județului Satu Mare, liderii acestei formațiuni politice au reacționat în stilul lor și au comandat în presa locală publicarea unui interviu dat de senatorul Turos Lorand, în care acesta relua, practic, un text compus anterior și care circula deja de o vreme în mediul online.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

În acesta, senatorul cunoscut ca fiind, prin interpuși, proprietarul cotidianului local Friss Ujsag (care apare acum doar în variantă online) și al postului regional de radio în limba maghiară, îl acuză indirect pe deputatul Adrian Cozma că, deși a criticat de mai multe ori ”afacerile necurate” din jurul unor organizații finanțate direct de Guvernul Ungariei (cea mai cunoscută fiind Academia de Fotbal Partium, pentru care Primăria Satu Mare a acordat facilități fără precedent, din bani publici), familia acestuia a beneficiat de fonduri asigurate de statul maghiar.

Mai precis, părinții deputatului, care sunt co-proprietari ai unei firme de transport, au asigurat servicii specifice pentru echipele Academiei Partium, respectiv ale Clubului Sportiv Municipal, pentru deplasarea acestora la competițiile sportive din afara județului. Ca și cum nu conducerile cluburilor respective ar fi solicitat aceste servicii sau ca și cum i-ar fi obligat cineva să colaboreze fix cu firma părinților lui Adrian Cozma! Sau ca și cum firma de transport nu ar fi trebuit să accepte banii reprezentând contravaloarea serviciilor prestate!

În completare, a publicat din nou o conversație pe messenger, veche de aproape un deceniu, pe care liderii UDMR o scot la iveală cam în fiecare campanie electorală cu scopul de a-l discredita pe cel care e un fel de bau-bau al lor. În textul conversației în limba maghiară, tânărul Adrian Cozma, aflat la începutul carierei politice, îi solicita unui apropiat al premierului Ungariei, Viktor Orban, să faciliteze o scurtă întâlnire cu acesta, pentru a-și face o poză împreună, în scop electoral.

Asta se întâmpla când ambele partide, atât cel din România în care activa Adrian Cozma, cât și partidul de guvernământ din Ungaria făceau parte din aceeași familie politică europeană. Între timp, FIDESZ-ul lui Orban Viktor a părăsit grupul Partidelor Populare Europene, alăturându-se unui grup format din partidele extremiste/suveraniste, precum cele conduse de Marine Le Pen în Franța sau Georgia Meloni în Italia.

Revenind la lupul moralist Turs Lorand, o simplă căutare printre datele publice disponibile pe paginile online ale diferitelor instituții arată sumele pe care le-a încasat în ultimii ani nu din fondurile asigurate de guvernul maghiar, ci chiar din banii publici ai sătmărenilor, atât din bugetul județului, cât și din cele ale localităților cu primari UDMR.

Schema este clasică și specifică, în general, tuturor patronilor de trusturi de presă care dețin, într-un fel sau altul, putere sau influență politică în județul Satu Mare.

În documentele atașate se regăsesc sumele încasate de la diferite instituții și primării de către firma editoare a cotidianului Friss Ujsag, pe vremea în care acesta se distribuia încă în varianta tipărită. Iese în evideță suma totală de peste 70.000 de lei încasată de la Primăria, respectiv Consiliul Județean Satu Mare într-un singur an, 2022. În total, sumele încasate din bani publici în anul respectiv depășesc suta de mii de lei, în timp ce, în doar trei ani de existență, firma a reușit să adune datorii de peste un milion de lei, motiv pentru care a și intrat în insolvență și tocmai se află în proces de faliment.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este datorii-1024x356.jpg

Cu toate acestea, conform declarației de avere, senatorul își permite nu doar să aibă sume importante în mai multe conturi bancare, dar să și ofere împrumuturi către persoane fizice în valoare totală de aproape 400.000 de lei.  

Ultimele știri

Locale

Grenadă găsită în Parcul Cubic

Astăzi, 09.06.2024, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Someș” al judeţului Satu Mare a intervenit, în municipiul Satu