În cursul zilei de luni, el s-a aflat în vizită de lucru în județul Satu Mare și, în concluziile publicate pe social-media, a subliniat faptul că a găsit aici modele funcționale pentru un anumit sistem de școlarizare în mediul rural, care ar putea fi aplicate și la nivel național. El a dat ca exemple, în acest sens școlile vizitate la Homoroade, Culciu și Apa, dar a amintit și de discuțiile pe acest subiect purtate cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare și cadrele didactice de la liceul pe care l-a absolvit la Satu Mare, Colegiul Național ”Doamna Stanca”.

Publicăm integral concluziile zilei formulate de ministrul Educației, Daniel David:
În comuna Homoroade (zona etnografică românească veche din Țara Codrului) și în comuna Culciu (pe valea Someșului), am întâlnit un model funcțional de școli în mediul rural (atât cu învățământ în limba română, cât și cu învățământ în limba maghiară). Astfel, unitățile școlare au fost concentrate în reședința de comună (și/sau în unul din satele mari), unde sunt aduși toți copiii din toate satele comunei, ajungând astfel să avem unități școlare cu peste 100 de copii, ceea ce poate apoi atrage resursele pentru infrastructură (ex. clădiri adecvate, dotări avansate, microbuze pentru transport etc.) și educație de calitate (ex. cu profesori bine pregătiți). Cred că acest model este unul performant, mai ales acolo unde distanța între sate și reședința de comună nu este foarte mare, campusurile rurale rămânând așadar opțiuni pentru alte structuri rurale.

Un alt model performant în mediul rural l-am regăsit în comuna Apa, aici însă numărul mare de copii, număr care susține apoi educație de calitate și sustenabilă, fiind asigurat de mărimea satului Apa. În satul Apa am inaugurat și una dintre cele mai noi și mai mari grădinițe din mediul rural din județul Satu Mare. Și aici cred că acest model este unul performant pentru localități mari, cu mulți copii, campusurile rurale rămânând așadar, din nou, opțiuni pentru alte structuri rurale.

Am vizitat, de asemenea, un colegiu național – Colegiul Național „Doamna Stanca” – din orașul Satu Mare, o unitate școlară fanion în județ, unde am discutat despre reformele în educație și asigurarea calității și excelenței. Demersul pilotării ca model de testare a unor noi idei a fost întărit în cursul discuțiilor.
La Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Satu Mare, am participat la inaugurarea unui nou bloc al școlii (o nouă clădire), cu o investiție a autorităților locale de peste 8 000 000 RON. Fiind una dintre școlile de referință ale orașului, aflată în centrul municipiului, presiunea pe spațiu era una foarte mare, dar cu noua investiție lucrurile intră în normalitatea spațiului educațional.

Cu ocazia acestor vizite, am avut plăcerea să revizitez Casa Memorială „Vasile Lucaciu” din localitatea Apa, memorandistul Vasile Lucaciu fiind un reper pentru conștiința românească din Transilvania.
În fine, m-am bucurat să văd și să aud la fața locului că programul „Masă sănătoasă” este unul de succes, care contribuie în mediile defavorizate la aducerea copiilor la școală și la reducerea abandonului școlar.

Într-o notă mai personală, m-am bucurat să revăd locuri familiare – orașul în care m-am născut și colegiul național în care am învățat, inclusiv Țara Codrului de unde se trage din generații familia mea, ambele localități onorându-mă de mult cu titlul de cetățean de onoare –, dar mai ales oameni competenți și dedicați educației și copiilor, atât la nivelul autorităților locale, cât și la nivelul autorităților educaționale.