function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Oroarea primarului Kereskenyi de tricolorul românesc, faza pe panglică

Un aspect care nu-i mai miră demult pe sătmăreni a fost observat recent de istoricul Doru Radosav, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unul dintre cei mai importanți cercetători în acest domeniu din România, autor al unor lucrări antologice despre istoria mentalităților și cea a relațiilor interetnice din Transilvania.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Bazându-se tocmai pe această experiență din domeniile sale de cercetare, în calitate de contributor pe platforma online Republica, reputatul istoric a publicat recent un articol în care atrage atenția asupra unui aspect aparent nesemnificativ, dar care arată starea mentalului colectiv sătmărean.

La recenta inaugurare a pasarelei inutile peste Someș (care reamintim că, inițial, trebuia să fie proiect finanțat de Mall-ul de pe malul stâng al râului, dar, după ce firma a renunțat la el, a fost preluat de Primărie numai pentru a fi momeală perfectă în an electoral), primarul Kereskenyi Gabor a avut grijă ca panglica pe care a tăiat-o să nu fie, în nici un caz, în culorile tricolorului românesc, așa cum dictează cutuma la orice inaugurare de investiție publică oriunde în țară. Și fiindcă nici alt tricolor nu putea să folosească, pentru că ar fi ieșit scandal cât casa, a optat pentru o panglică oarecare, albastră.

După cum bine observă profesorul Radosav: Ca primar într-o țară, el trebuie să respecte și în mod simbolic statul respectiv, să-i respecte pe toți locuitorii orașului respectiv, dar peste toate este vorba de un înalt respect de sine.

Respectul față de obiectivele majore (țară, oraș, locuitori) se convertește volens nolens în respectul față de sine ca ins, ca primar, ca personificare a unei autorități. Este deosebit de greu de înțeles pentru unii compatrioți de-ai noștri maghiari cu funcții de conducere această lecție de rafinament și de bonton comportamental. 

Sunt greu digerabile aceste comportamente de deschidere, de toleranță, de respect față de celălalt, dar și față de sine deoarece astfel de indivizi sunt captivi unei incurabile și defecte atitudini exclusiviste și etnocentrice fără limite”.

Citiți întregul articol al profesorului Doru Radosav la acest link!

Ultimele știri