La finalul anului 2023, în Statele Unite a fost publicată o carte care în mediile politice, academice și media internaționale a devenit un reper de dezbatere. Având titlul “Tirania Minorității”, lucrarea autorilor Steven Levitsky și Daniel Ziblatt – ambii profesori de politologie și guvernanță publică la Universitatea Harvard – aduce în atenția dezbaterii publice aspecte care generează disfuncționalități majore ale democrațiilor și crează stări de tensiune și nemulțumire socială. Lectura este utilă așadar, în acest an electoral.
Punctul de pornire al acestei lucrări este tot o carte a celor doi autori, apărută în anul 2018, având titlul “Cum democrațiile mor” și care analiza răspunsuri la problematici precum: dacă un demagog cu înclinații autocratice poate câștiga poziții publice în urma unor procese elective într-un model de liberalism democratic, atunci, cu cât este mai mare riscul ca astfel de persoane să câștige alegeri în țări în care populismul este în creștere? Întrebarea este valabilă și pentru locații geografice mai restrânse și se poate aplica și unor unități administrativ teritoriale locale.
Termenul “populist” trebuie analizat în textura sa elastică. Iar apariția unor astfel de demagogi populiști care manipulează și/sau reprezintă unele curente minoritare de diverse tipologii, este un fapt real, întâlnit în spectrul ultimilor ani din ce în ce mai mult în peisajul politic internațional, european dar și în cel din România. Un astfel de personaj populist poate fi numit și cameleon politic, putem înțelege prin el un profitor al unui moment particular, un naționalist rebel aparținând unei minorități, care dorește să destabilizeze majoritatea, un purtător de interese, un radical, un extremist.
În cuprinsul textului găsim analizate exemple de personaje politice populiste care pentru a își impune hegemonia au trecut la asfixierea spiritului democratic, au subjugat instituții și au forțat schimbări constituționale, în propriul beneficiu. Prin astfel de manevre, acțiunea sau inacțiunea acestor minoritari încearcă să acapareze în mod populist voința generală a societății, vocea alegătorilor, erijându-se în reprezentativi ai adevărului pur și a unei voințe generale, inexistentă în fondul real. Este astfel denaturată esența democrației ce are în centrul său exercitarea actului de leadership și conducere de către o majoritate, în parametrii domniei legii, a separației puterilor în stat, a șanselor egale acordate tuturor cetățenilor și a drepturilor, respectului și egalităților acordate minoritarilor. În Engleză există expresia: majority rules, minority rights.
Totuși, în funcție de nivelul la care ne raportăm, unii astfel de cameleoni politici sunt mai sofisticați, alții, pur și simplu merg înainte simplist și necizelat. Un aspect comun este utilizarea în tacticile lor a unor manipulări și intoxicări prin inventarea unor constructuri care să genereze contradicții între diverse grupuri sociale, economice si politice. Nu au nicio problemă în a inventa și promova narative parțial adevărate sau false, scenarii iluzorii sau amplificate prin derivate de thriller. Obiectivul lor este de a excede cadrul democratic, elegant, al drepturilor și libertăților, al respectului și șanselor egale și acela de a manipula în vederea deturnarii unei majorități.
O astfel de conduită este contraproductivă evoluțiilor echilibrate. În diverse țări și jurisdicții, în variate comunități, întotdeauna au existat și vor exista grupuri minoritare sau cu caracteristici particulare. Însăși evoluția societății poate genera nișe de populații care pot fi încadrate în diverse minorități, însă acestea trebuie să coexiste cu majoritatea.
Polarizarea economică și socială permutată în manipulare politică, amplifică tensiunile, iar una dintre cele mai ample disfuncționalități provine din transpunerea clivajului etnic în cel politic. Astfel de disfuncționalități se vor replica în afectarea instituțiilor, chiar a guvernelor sau a autorităților naționale ori locale, iar astfel, se crează un preludiu perfect pentru dezvoltarea modelului autoritarist.
Cei doi autori notează că instituții și instrumente ale guvernării sunt periculoase mai ales atunci când sunt în mâinile unor minorități partizane extremiste sau antidemocratice și astfel Steven Levitsky și Daniel Ziblatt își îndreaptă criticile către acei politicieni contemporani care sunt semi-loiali democrației, care refuză să lucreze cu rivalii lor ideologici chiar și atunci când este provocată democrația. Acești așa numiți asasini ai democrației au însă întotdeauna complici, care dau senzația de respectare a normelor democratice dar, pe de altă parte, le subminează în și prin tăcere.
În orizontul anului electoral 2024, recomand lectura acestei cărți sau cel puțin urmărirea unora dintre multiplele conferințe care au fost realizate în ultimele luni în jurul problematicii analizate în această lucrare de referință. Chiar dacă analiza este axată în special pe modelul politic american, cadrul coerent al textului ne oferă învățăminte necesare astfel încât să fim mai înțelepți în aceste timpuri volatile.
Lect. Univ. Dr. Ciprian-Dan COSTEA
Prim-vicepresedinte PNL Municipiul Satu Mare