România primește doar 1,3 miliarde euro din cererea de plată nr. 3 din PNRR. CE: Jalonul cu pensiile speciale, neîndeplinit

Karina Brodi

România va primi aproximativ 1,3 miliarde de euro din totalul de 2,02 miliarde euro aferente Cererii de plată nr. 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), deoarece anumite jaloane, inclusiv cel referitor la reformarea pensiilor speciale, nu au fost îndeplinite pe deplin. Țara are la dispoziție șase luni pentru a implementa măsurile necesare în vederea deblocării integrale a sumei restante.

Distribuie:

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă, joi, că oficialii Comisiei Europene consideră jaloanele din Cererea de plată 3 parţial îndeplinite, motiv pentru care ţara noastră va încasa aproximativ 1,3 miliarde euro din totalul de 2,02 miliarde de euro. România va avea la dispoziţie 6 luni pentru a îndeplini celelalte cerinţe, astfel încât să primească întreaga sumă de bani. Unul dintre jaloanele neîdeplinite este 215, care vizează pensiile speciale.

„Comisia Europeană a apreciat progresul substanţial realizat de autorităţile române în ultimele luni pentru a corecta şi clarifica jaloanele aferente Cererii de plată numărul 3, considerate parţial îndeplinite. În acest sens, Executivul european a transmis, în data de 25 martie 2025, că România urmează să primească o plată parţială de aproximativ 1,3 miliarde euro. Această decizie confirmă recunoaşterea eforturilor depuse de Guvernul României şi marchează un pas clar în direcţia deblocării integrale a cererii de plată nr. 3 care are o valoare netă de 2,02 miliarde de euro”, arată, joi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, într-un comunicat de presă.

Instituţia precizează că România are la dispoziţie un termen de o lună pentru a transmite un răspuns oficial la scrisoarea Comisiei şi un termen de şase luni pentru implementarea tuturor măsurilor necesare în vederea deblocării integrale a cererii de plată şi îndeplinirea integrală a jaloanelor şi ţintelor din cererea de plată nr. 3, conform News.ro.

„Este important de subliniat că această etapă procedurală nu presupune pierderea fondurilor aferente cererii de plată nr. 3. Sumele rămân în continuare alocate României, iar colaborarea cu Comisia Europeană are ca obiectiv finalizarea completă a procesului de autorizare a plăţii”, au mai transmis oficialii ministerului.

Potrivit MIPE, în urma evaluării îndeplinirii ţintelor şi jaloanelor incluse în Cererea de plată nr. 3, Comisia Europeană a comunicat României în data de 15 octombrie 2024 faptul că un număr de 68 de ţinte şi jaloane au fost evaluate pozitiv şi alte 6 jaloane au fost evaluate ca fiind parţial îndeplinite. Ulterior, în data de 8 noiembrie 2024, a adoptat avizul privind evaluarea preliminară.

Acest proces a fost suspendat ca urmare a modificării cadrului legal privind pensiile speciale (jalonul 215):

Adoptarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat;

Decizia Curţii Constituţionale privind dispoziţiile art. 101 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care a fost declarata neconstitutională impozitarea progresivă pentru anumite categorii de pensii speciale.

Ulterior Deciziei Curţii Constituţionale, Comisia Europeană a informat România că jalonul 215 nu mai poate fi considerat îndeplinit în mod satisfăcător, pe fondul problemelor de echitate în stabilirea anumitor categorii de pensii speciale în raport cu sistemul public general de pensii publice. Valoarea sumei suspendate până la îndeplinirea în mod satisfăcător a jalonului este de 230 milioane euro.

Potrivit sursei citate, mai rămân în analiză şi următoarele elemente: îmbunătăţirea guvernanţei corporative a companiilor energetice de stat (valoare sumă suspendată – aproximativ 300 milioane euro) şi operaţionalizarea politicilor de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile de stat şi desemnarea unei conducerii la Agenţia Naţională de Monitorizare şi Evaluare a Întreprinderilor Publice – AMEPIP (valoare sumă suspendată – aproximativ 400 milioane euro).

MIPE precizează că, în această perioadă, România a luat măsuri suplimentare în direcţia remedierii mai multor deficienţe indicate de Comisia Europeană în cadrul procesului de analiză a cererii de plată nr. 3, după cum urmează:

În ceea ce priveşte guvernanţa corporativă în domeniul companiilor deţinute de stat, au fost iniţiate demersuri pentru reluarea procedurii de selecţie a conducerii AMEPIP şi actualizarea cadrului legal pentru facilitarea înlocuirii membrilor numiţi în consiliile de administraţie, în special pentru companiile din sectorul transporturi şi energie;

Modificarea regimului fiscal special aplicabil microîntreprinderilor, ca urmare a adoptării de către România a OUG nr. 156/2024;

Referitor la jalonul 215, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, împreună cu reprezentanţii Băncii Mondiale, a identificat un mecanism nou, prin care să fie înlocuită supraimpozitarea progresivă a părţii necontributive a pensiei, care să asigure acelaşi impact bugetar şi care să respecte criteriile din PNRR privind principiile contributivităţii şi echităţii. Aceste măsuri referitoare la jalonul 215 au contribuit la evitarea aplicării unei suspendări maxime aferentă neîndeplinirii acestei reforme.

România beneficiază de 28,5 miliarde de euro prin PNRR, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

sursa https://www.digi24.ro/stiri/economie/romania-primeste-doar-13-miliarde-euro-din-cererea-de-plata-nr-3-din-pnrr-ce-jalonul-cu-pensiile-speciale-neindeplinit-3174539

Continuă să citești

Articole recente

Razie la Sătmărel, a curs cu amenzi

La data de 23 iunie, în intervalul orar 05.30-13:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Satu...

Rețea de escroci internaționali, anihilată la Satu Mare

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare,...

Trei case au ars într-un incendiu la Livada

Luni, în jurul 14.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare a...

Sătmăreanul Cristian Valer Beșeni la Forumul România – Bulgaria pentru protejarea Mării Negre

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, sătmăreanul Cristian Valer Beșeni, a participat la 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧...

Activități de instruire anticorupție cu personalul nou încadrat la Poliția Satu Mare

La data de 19 iunie 2025, Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare,...

Publicitate

Contactează-ne pentru a primi oferta completă de publicitate pe Satmarenii.ro

Podcast-uri recente

Alte Articole

Acțiune anticorupție în Vama Petea

Femeie beată la volan, a intrat cu mașina într-un copac la Mărtinești și a plecat pe jos

Când hoțul strigă ”hoții”! Copii folosiți de PSD în scop electoral

Interviu cu Rodica Mereuță, președinta Asociației Seniorilor Sătmăreni

Fetiță de 11 ani abuzată sexual de concubinul mamei sale, polițist local în Satu Mare

O casă și o mașină au luat foc la Vama din cauza unui scurtcircuit electric

A intrat cu camioneta în crucea de pe marginea drumului, la Moftin

Evenimentele zilei de 14 August

Adrian Cozma anunță construirea unui spital de îngrijiri paliative și pentru pacienții din județul Satu Mare