Contextul raportului
Raportul serviciilor secrete italiene vine după ce Alfredo Maria Durante, ambasadorul Italiei la București, a declarat că forțe străine au intervenit în alegerile prezidențiale din România. „Am realizat cât de intensă și profundă a fost manipularea din surse externe a informației și intervenția externă deliberată în procesul democratic al alegerilor. Riscul este foarte ridicat datorită faptului că entitățile străine exploatează fisurile din societatea internă”, a spus ambasadorul într-un interviu pentru TVR Info.

Detalii despre atacurile hibride
Conform raportului, România a fost expusă unor atacuri hibride complexe, care au vizat atât infrastructura electorală, cât și opinia publică. Printre metodele folosite se numără:
Manipularea pe rețelele sociale: Raportul menționează că 25.000 de conturi de TikTok au devenit foarte active în susținerea candidatului Călin Georgescu, cu două săptămâni înainte de alegerile din noiembrie 2024. În plus, au fost identificate 797 de conturi create încă din 2016, care au început să fie foarte active în perioada electorală.
Propagandă pe Telegram: Au fost detectate 5.005 de conturi de Telegram care au promovat conținut pro-Georgescu. Pentru această campanie, au fost cheltuiți 381.000 de dolari, suma fiind utilizată începând cu 24 octombrie 2024.
Atacuri cibernetice: Raportul menționează 85.000 de atacuri cibernetice îndreptate împotriva infrastructurii electorale din România, până în 25 noiembrie 2024. Aceste atacuri au provenit de pe servere din 33 de țări diferite, dar sunt atribuite Kremlinului.
Implicații și riscuri
Intervenția externă în procesul electoral românesc a subliniat vulnerabilitățile sistemului democratic și a demonstrat cum entitățile străine pot exploata diviziunile și punctele slabe ale unei societăți. Ambasadorul Italiei a avertizat că astfel de atacuri hibride reprezintă un risc major nu doar pentru România, ci și pentru alte state din regiune.
Concluzii
Raportul serviciilor secrete italiene confirmă că România a fost una dintre țintele principale ale atacurilor hibride ale Rusiei în ultimii ani. Aceste acțiuni nu doar că au afectat integritatea procesului electoral, dar au pus și în lumină necesitatea unei cooperări mai strânse între statele membre ale UE pentru contracararea amenințărilor cibernetice și a dezinformării.