function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Sătmărenii au de ales între Alianța pentru Satu Mare și Alianța pentru UDMR

Tragicomedia ce s-a desfășurat sâmbătă în sala Teatrului de Nord a oficializat ceea ce se bănuia deja demult și a clarificat opțiunile pe care le vor avea sătmărenii în acest an electoral.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Aflat în ”turneu de alegeri” în partea de Nord-Vest a țării, premierul Marcel Ciolacu, însoțit de suita reprezentanților conducerii centrale a PSD, a participat la alegerile pentru conducerea organizațiilor județene a partidului său din această regiune.

După ce a zăbovit o zi întreagă în Maramureș, fiindcă se poate rezista greu horincii de acolo, în drum spre Oradea a avut o scurtă oprire și la Satu Mare, iar ora la care a fost programată conferința de alegeri a Organizației Județene PSD (ora 9 dimineața) spune multe despre importanța pe care o acordă chiar șeful Guvernului acestui județ de la capăt de țară.

Au avut grijă, însă, să-i reamintească de faptul că se află tot în România cei câțiva protestatari care reprezentau Asociația refugiaților și expulzaților români în urma Diktatului de la Viena, care își exprimau nemulțumirea pentru faptul că au fost ”săriți” de pe lista plăților ce li se cuvin urmașilor celor persecutați din motive politice, etnice sau religioase, fiind discriminați, astfel, în propria țară, în comparație cu reprezentanții diferitelor minorități care beneficiază de aceste drepturi financiare. Deja pentru al treilea an la rând!

Premierului nu i-a picat tare bine cafeaua de dimineață, când a dat ochii cu protestatarii flancați vajnic de jandarmi chiar în fața restaurantului de vis-a-vis de sediul PSD din Satu Mare și, potrivit propriilor declarații, cu această ocazie a aflat pentru prima dată despre această problemă (!?!?!). Le-a promis, totuși, protestatarilor că se va interesa de detalii și va găsi o soluție cât mai rapid posibil.

Apoi, însoțit de delegația cu care a venit de la București și liderii social-democraților sătmăreni, s-a îndreptat spre Teatrul de Nord, unde era deja pregătită commedia dell’arte într-un singur act.

În sala plină cu delegați aduși din tot județul, în primul rând au ocupat locuri, printre alții, în mod neobișnuit pentru protocolul unui astfel de eveniment, atât liderul județean, cât și cel local al UDMR Satu Mare, în timp ce din partea partenerilor din coaliția de guvernare, adică PNL, nu a fost invitat nimeni.

Această desfășurare de forțe arăta evident configurația politică specifică județului Satu Mare și ”ușor diferită” de cea din capitală, iar planurile pentru acest an electoral au reieșit cât se poate de clar din discursurile personajelor principale.

Speriați ca în fața unui profesor examinator, primarul Kereskenyi Gabor, care conduce și organizația municipală a UDMR, a făcut referire la un recent sondaj optimist care ar atribui o majoritate confortabilă în Consiliul Local ”pentru echipa UDMR împreună cu echipa PSD”, în timp ce președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, care conduce organizația județeană UDMR, a insistat pe faptul că cele două partide sunt ”condamnate” să guverneze județul împreună și în mandatul următor, dacă tot au fost numite ”ciuma roșie”, respectiv ”ciuma verde”.

La rândul său, Marcel Ciolacu a admis ”necesitatea” continuării colaborării, exprimându-și, totuși, speranța că partenerii verzi nu se vor supăra în cazul în care PSD va câștiga funcțiile importante de conducere la nivelul municipiului sau județului Satu Mare. Declarație care a stârnit hohote de râs în sală!!!

Astfel a devenit clar pentru toată lumea cam ce opțiuni electorale vor avea sătmărenii la alegerile locale din acest an. Pe de o parte, se conturează deja o alianță a partidelor ”de dreapta”, ce poartă deja denumirea neoficială de Alianța pentru Satu Mare, din care fac parte PNL, USR, PMP și aripa istorică a PNȚ (lista fiind deschisă în continuare), iar pe de altă parte această alianță a ”ciumaților”, rezultat al unor înțelegeri de culise stabilite chiar la nivelul conducerilor centrale ale partidelor lor, cu scopul de a-și asigura reciproc ”spatele” atât la alegerile locale, cât și la cele generale, după un scenariu care avut deja repetiția la alegerile anterioare, dacă ne amintim de zecile de mii de voturi ce au apărut ”ca prin minune” pentru UDMR din județe precum Giurgiu sau Teleorman…

Ultimele știri