Săptămâna trecută a avut loc cea de a 7-a și ultima vizită în Penitenciarul Satu Mare, organizată în cadrul proiectului „Adolescență fără dependență”, eveniment care a avut în centrul atenției un grup de elevi de la Liceul Tehnologic „Ioniță G. Andron” din localitatea Negrești-Oaș. Scopul acestor întâlniri este de a convinge tinerii, prin contactul direct cu persoane deținute, că povestea drogurilor nu este una de succes și consecințele consumului pot fi cu impact negativ asupra întregii vieți.
În cadrul vizitei la Penitenciarul Satu Mare, elevii au avut ocazia să interacționeze cu un deținut, fost consumator de droguri, prins de polițiști la volan sub influența cocainei și condamnat pentru conducere sub influența drogurilor și deținere de droguri de mare risc. Povestea de viață a acestuia a constituit o lecție prețioasă pentru cei prezenți și un imbold de a renunța la prejudecăți despre persoanele dependente, dar și de a conștientiza că, chiar și atunci când ,,ai de toate”, de la o familie iubitoare, valori morale, situație materială și școlară bună, tot poți aluneca pe panta dependențelor dacă nu ești atent și te asociezi cu persoane nepotrivite. Anturajul a fost cuvântul de ordine al zilei, cât și cheia îndemnului transmis tinerilor, de a-și alege cu grijă mediul în care își petrec cea mai mare parte a timpului.
Astfel, mesajul transmis elevilor a fost următorul: ,,Dacă în jurul tău se consumă droguri sau se manifestă alte tipuri de dependențe, cum ar fi jocurile de noroc, mai devreme sau mai târziu acestea te vor acapara și pe tine, cel tânăr și care vrei să le faci pe toate”. Chiar dacă, o judecată matură și corectă ne-ar spune că nu toate ne sunt de folos, câteva cuvinte bine plasate, la momentul potrivit: ,,Încearcă și tu, dacă nu-ți place, te lași!”, ,,Oricum le-ai făcut pe toate în viață, mai fă-o și pe asta!”, au fost suficiente pentru ca tânărul nostru să accepte drogurile.
Proiectul „Adolescență fără dependență” a fost inițiat de către Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare prin Biroul Siguranță Școlară, derulat în parteneriat cu Penitenciarul Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, Serviciul de Probațiune Satu Mare și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, acesta fiind adresat elevilor cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani, o categorie de risc în ceea ce privește debutul în consumul de substanțe interzise.
Întâlnirile în licee au fost completate cu vizite lunare în incinta Penitenciarului Satu Mare, unde au participat elevi din 6 licee cât și din 5 centre de tip familial, experiențe care s-au dovedit a avea un impact puternic asupra tinerilor prezenți, vizitele în mediul penitenciar, cât și interacțiunea cu persoane aflate în detenție, foști consumatori de substanțe interzise, contribuind ca un factor de protecție și de conștientizare a consecințelor consumului de droguri.