function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Tinerii din ansamblul „Florile Tărnii„ din Tarna Mare au câștigat concursul național de colinde

În urma „Concursului de interpretare colinde” organizat de Fundația Culturală Terrarmonia – președinte prof. univ. dr. Ioan Bocșa, Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii” coordonat de drd. Bianca-Angela Cionca – referent la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a fost premiat la ambele secțiuni: Premiul I la secțiunea colinde inedite și Premiul III la secțiunea colinde după model.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Scopul concursului este de a revitaliza colindele tradiționale, făcând parte din proiectul „Recuperări și restituiri – colinda tradițională în zone etnografice ale Transilvaniei”, realizat de Terrarmonia cu sprijinul AFCN. Concursul s-a desfășurat on-line în perioada 05-31 octombrie 2023, adresându-se grupurilor formate din 3-7 persoane structurate pe două categorii de vârstă: până la 16 ani, respectiv peste 16 ani.

La concurs au participat 72 de grupuri din județele: Covasna, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sibiu, Harghita și Satu Mare. Colinda inedită care a obținut Premiul I se intitulează „Domnului ș-a nost Domnu”, culeasă de drd. Bianca-Angela Cionca de la Grigore Cionca, 72 ani, în 2019, din Valea Seacă, județul Satu Mare. Membrii ansamblului care au participat la înregistrări sunt: Tipuș Alin, Cionca Natalia și Tipuș Mircea. Colinda care a obținut Premiul III, interpretată după modelul Ansamblului de Muzică Vocală Tradițională „Icoane”, a fost culeasă în anul 1977 de către regretata Ilona Szenik din satul Valea Seacă, județul Satu Mare – „La roșu la răsărit”, informator: Doroș Irinca, 21 ani.

Prin intermediul acestui concurs, scopul de revitalizare a colindei tradiționale a fost atins. După o perioadă îndelungată în care multe colinde au dispărut din uz, comentariile de pe rețelele de socializare exprimă nostalgia și totodată bucuria oamenilor de a reasculta colindele-reper ale locurilor unde au crescut.

Ultimele știri

Evenimente

Dințișoriada 2024 la final

Asociația Acces La Viitor, alături de partenerii Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Shopping City Satu Mare, vă invită la