Chiar dacă deputatul liberal s-a referit în principal la conducerea administrativă a instituției spitalicești subordonată Consiliului Județean, fără să nominalizeze pe cineva din personalul medical, rezervându-și doar dreptul de a critica managementul excesiv politizat al spitalului, cei 13 medici încolonați în spatele candidatului PSD pentru funcția de președinte al forului de conducere al județului Satu Mare, Mircea Govor, au luat-o în nume personal. Nu degeaba.
Sătmărenii vor recunoaște, cu siguranță, din captura video de la conferința de presă unul sau mai mulți reprezentanți ai personalului medical, precum și ”tarifele” practicate de aceștia, dacă au avut ghinionul să interacționeze cu ei în ultimii ani.
Nu mai e noutate pentru nimeni să spitalului sătmărean i s-a dus vestea în toată țara tocmai din asemenea motive, fiind constant între ”fruntașele” clasamentelor șpăgii alcătuite periodic de diverse organizații de apărare a drepturilor pacienților.
Singurul fost director care a încercat să ”intre cu drujba-n ei”, în 2017, adică la scurt timp după preluarea puterii de către actuala conducere a Consiliului Județean, fostul manager al Spitalului Militar din Cluj-Napoca, Camilio Coste, a fost nevoit să-și recunoască înfrângerea și să-și dea demisia la câteva luni după începerea ”curățeniei generale”, acuzând lipsa de susținere chiar din partea conducerii județului!
Potrivit chiar conducerii Consiliului Județean Satu Mare, într-o postare pe platforma online comună pe care apar toate proiectele transfrontaliere în cadrul Programului Interreg, Satu Mare este, cităm: ”județul cu cea mai redusă speranță de viață din România, puternic afectat de emigrația internă și externă a specialiștilor din domeniul medical”.
Pentru rezolvarea acestei probleme, Consiliul Județean Satu Mare a depus, împreună cu instituția similară din județul vecin din Ungaria, un proiect pentru obținerea unei finanțări europene în valoare de aproape 24 milioane de euro, care ar fi trebuit să aibă ca scop, potrivit proiectului, ”îmbunătățirea serviciilor de îngrijire a sănătății prin cooperare în domeniul sănătății și prevenției”.
Concret, era vorba de construirea unui spital nou-nouț, cu toate dotările moderne necesare, inclusiv heliport pe acoperiș, cu care actuala conducere a Consiliului Județean Satu Mare s-a lăudat în ultimele două campanii electorale, promițând mereu același lucru de vreo zece ani de zile!
Proiectul Interreg trebuia finalizat, adică spitalul ar fi trebuit să fie construit până la finalul anului 2022. Vedeți vreun spital nou în Satu Mare, cu elicoptere pe acoperiș?!?!
Iar situația nu a devenit mai roză nici după recentul anunț potrivit căruia ”doctorului măcelar”, al cărui comportament în scandalul decesului adolescentei ce a stârnit cea mai mare revoltă populară în Sătmarul postdecembrist, i s-a retras, cel puțin în primă instanță, dreptul de a mai practica medicina. După ce mulți ani de zile a fost tolerat fără ca nimeni să ia vreo măsură, chiar dacă toți colegii săi știau de ce e în stare!
Candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean, Adrian Cozma, a promis reforme radicale în sistemul sătmărean de sănătate, tocmai în această perioadă în care se desfășoară controale în lanț ale Curții de Conturi la Spitalul Județean, în timp ce șefii județului l-au ”retras” brusc de la conducerea spitalului pe directorul fără studii pe care l-au ținut în brațe în ultimii ani, cheltuind din bani publici o avere pe avocați în procesele pe care le-au pierdut în mod repetat în fața fostei managere Marcela Papici.
Rapoartele controalelor urmează să fie publicate și mulți tremură deja, dar până atunci duzina de medici și-a exprimat susținerea pentru candidatura lui Mircea Govor la președinția Consiliului Județean. Concluziile le puteți trage singuri!