function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Focar de pestă porcină africană la o gospodărie din localitatea Traian

Prefectul Ioan Tibil, în calitate de președinte al CLCB - Centrul local de combatere a bolilor Satu Mare, a convocat azi, 31 mai 2024, ședința Unității locale de decizie (ULD).

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța, a informat membrii ULD despre apariția unui focar de pestă porcină africană la o gospodărie de pe raza comunei Doba.

S-a adoptat Decizia Nr. 6 din 31.05.2024 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de pestă porcină africană din localitatea Traian, comuna Doba și zonele considerate de risc crescut, care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

S-a stabilt o zonă de protectie in jurul focarului cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Traian, Boghiș, Doba.

S-a stabilit o zonă de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Dacia, Păulian, Ghilvaci Gară, Aliza, Decebal, Oar, Vetiș, Dara, Sătmărel și Exploataţii comerciale: SC Abo Mix SA Moftin, SC Amo Pig Meat Sătmărel.

Prefectul Ioan Tibil solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană, iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.

Ultimele știri