Grindina a făcut iar prăpăd în județul Satu Mare. Sistemul anti-grindină de aproape un milion de euro nu a funcționat nici acum

Redacție Sătmărenii.ro

Povestea sistemului propriu anti-grindină al județului Satu Mare pare deja o telenovelă tragicomică, în care poveștile de adormit copiii și pasarea responsabilității între instituții lasă în fiecare an mii de sătmăreni cu pagube însemnate după câte o urgie a naturii.

Distribuie:

Cea mai recentă furtună, cea de luni, a afectat mai cu seamă localitățile din zona Careiului, dar au avut de suferit și localnicii din Turulung, cărora le-au fost distruse culturile de căpșuni pregătite deja pentru recoltă, în timp ce cotețele metalice care compun deja faimosul sistem anti-grindină sătmărean a rămas, ca de obicei, obiecte de decor în mijlocul câmpului.

Rețeaua este compusă din 40 de stații automate de generatoare terestre, amplasate pe întreg teritoriul județului Satu Mare, cu un modul de operare online. 

Aceste staţii nu lansează rachete, nu emit zgomot, nu deranjează olfactiv şi se pot considera cele mai prietenoase cu mediul înconjurător dintre tehnologiile existente. Cristalele de material activ, de iodură de argint, sunt transportate înspre norii de grindină chiar de curenţii de aer ascendenţi, efectul fiind reducerea probabilităţii de formare a grindinei.

Generatoarele terestre sunt arondate unei Unități de Combatere a Căderilor de Grindină din cadrul Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor și ar trebui să intre în acțiune în urma unei avertizări primite de la operatorul licențiat al acesteia. Aceste avertizări se bazează pe analiza imaginilor de radar meteorologic, respectiv pe alte procedee meteorologice specifice.

Stațiile au fost achiziționate în baza unui proiect european transfrontalier în valoare de aproape un milion de euro, demarat în nul 2018 (!!!), iar prototipul acestora a fost prezentat pentru presă în primăvara anului 2023 de către președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, chiar pe platoul din fața Palatului Administrativ, acesta dând asigurări că sistemul va fi operaționalizat în întregul județ ”în cel mai scurt timp”.

N-au trecut nici trei săptămâni după acel show și grindina a lovit puternic comuna Doba, cu pagube imense pentru fermierii de acolo, însă cotețele metalice nu erau nicăieri.

Explicația de atunci a fost că sistemul trebuie predat oficial Autorității Naționale Antigrindină, fiindcă doar această instituție are dreptul să ia decizii în privința intrării în funcțiune a stațiilor automate. Cu chiu cu vai, după încă o jumătate de an a dat Dumnezeu să semneze dreaq hârtiile alea prin care s-a făcut acest transfer către Autoritatea Națională Antigrindină!

Doar că în vara anului următor, adică în 1 Iunie 2024, grindina a lovit din nou în partea de Sud a județului, de la Sanislău până la Tășnad, iar stațiile automate, care au fost între timp amplasate pe locurile lor în întregul județ, nu au funcționat deloc.

Conducerea județului a venit din nou cu explicații, spunând că e nevoie de contract de mentenanță și administrare a sistemului cu un operator specializat, contract care se tot semnează de atunci :))))

Parcă având o presimțire sumbră, la ultima ședință a Consiliului Județean Satu Mare de la sfârșitul lunii aprilie 2025, liberalul Mircea Marghitaș a cerut detalii de la președintele Pataki Csaba despre stadiul în care se află procedurile pentru punerea în funcțiune a stațiilor anti-grindină. Șeful județului i-a dat asigurări că acestea vor deveni operaționale ”în maxim 5 săptămâni”.

Ghinionul lui, dar mai ales al sătmărenilor a fost, se pare, că au trecut doar trei săptămâni de atunci, iar grinda a lovit din nou, de data aceasta în mai multe zone ale județului, iar sistemul anti-grindină e tot în stand-by.

Continuă să citești

Articole recente

Razie la Sătmărel, a curs cu amenzi

La data de 23 iunie, în intervalul orar 05.30-13:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Satu...

Rețea de escroci internaționali, anihilată la Satu Mare

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare,...

Trei case au ars într-un incendiu la Livada

Luni, în jurul 14.30, Inspectoratul pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare a...

Sătmăreanul Cristian Valer Beșeni la Forumul România – Bulgaria pentru protejarea Mării Negre

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, sătmăreanul Cristian Valer Beșeni, a participat la 𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧...

Activități de instruire anticorupție cu personalul nou încadrat la Poliția Satu Mare

La data de 19 iunie 2025, Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Satu Mare,...

Publicitate

Contactează-ne pentru a primi oferta completă de publicitate pe Satmarenii.ro

Podcast-uri recente

Alte Articole

Tinerii liberali sătmăreni la Școala Memorială ”Gheorghe I. Brătianu” de la Sighetu Marmației

Exercițiu de intervenție în cazul unui cutremur la Carei. Localnicii să nu intre în panică!

Controale comune româno-maghiare pe drumurile de graniță din județul Satu Mare

Ilie Bolojan mulțumește celor implicați în organizarea scrutinului: „România funcționează când ne asumăm responsabilitatea”

Filtre ale Poliției în tot județul Satu Mare, trei șoferi prinși drogați și zece permise reținute într-o singură noapte

USR anunță că îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale. „Nu mai există o cale pentru Lasconi să ajungă în turul doi”

Bianca Murgu, președinte TNL Satu Mare, la cea de-a 25-a ediție a Academiei Europene

Sărbătoare mare, de hram, la Mănăstirea Moișeni, în a doua zi de Rusalii

Trei sătmăreni vindeau canabis la kilogram, din frigider