Astfel, deșeurile plutitoare reținute în secțiune, preponderent de origine naturală – material lemnos și resturi vegetale, precum și deșeuri menajere, provenite din construcții și PET-uri au fost antrenate în aval. În momentul dislocării, acestea acopereau o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.

În contextul regimului hidrologic actual, caracterizat prin creșteri de niveluri pe râul Someș, echipele Administrației Bazinale a Apelor Someș-Tisa monitorizează în teren fenomenul.
Totodată, ABA Someș–Tisa transmite informări periodice autorităților omoloage ungare privind evoluția fenomenului, conform prevederilor acordului dintre cele două țări.

Sistemul de colectare a deșeurilor plutitoare, amplasat pe râul Someș în localitatea Odoreu din județul Satu Mare, este un proiect pilot. Prin urmare, ne aflăm într-o perioadă de analiză și mai sunt probleme de rezolvat privind funcționarea acestuia. În colaborare cu proiectantul și constructorul, se depun eforturi pentru găsirea soluțiilor, ajustarea și completarea proiectului tehnic.