El s-a autointitulat „decrețel”, făcând referire la generația născută după controversatul decret din 1966, prin care regimul lui Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile. Doar că Geoană s-a născut în 1958, cu opt ani înainte de semnarea decretului.
Declarația a fost făcută sâmbătă, în emisiunea ”În fața ta”, la Digi24, unde a fost întrebat de moderatori ce părere are despre dreptul la avort al femeilor:
”Eu cred că dreptul femeii de a decide ce face cu viaţa ei… noi suntem în România, nu suntem în America. Noi am trăit în anii… eu sunt decreţel şi eu” – a spus Geoană.
„Nu sunt confortabil deloc să spun unei femei că cineva, din orice motiv, poate dispune de corpul său şi decizia sa suverană de a face ceea ce doreşte acolo. Sunt foarte progresist aici” – a continuat acesta.
Generația cunoscută sub numele de „decreței” este formată din copiii născuți după 1966, anul în care regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu a interzis avorturile și mijloacele contraceptive. Asta – într-un efort brutal de a crește populația României.
Acești copii au fost născuți într-un context social și economic dificil, având parte de o copilărie marcată de lipsuri și control autoritar, după cum notează specialiștii în istorie și demografie.
Termenul de „decrețel” a devenit astfel, în timp, un simbol al celor care au crescut sub presiunile regimului, dar care au găsit modalități de a se adapta și de a supraviețui într-un sistem restrictiv.
Gafa nu este singulară în cariera politică a lui Mircea Geoană. De-a lungul anilor, fostul lider PSD a fost protagonistul unor incidente similare, cel mai cunoscut episod fiind cel din 2009, când, s-a bucurat entuziast că a câștigat alegerile prezidențiale, înainte de rezultatele finale care, a doua zi dimineață, l-au declarat câștigător pe Traian Băsescu. Mai mult, în urma cadrul dezbaterii prezidențiale cu candidatul PDL din 2009, Geoană a fost descris drept „prostănacul” chiar de fostul președinte PSD Ion Iliescu.
Faptul că Mircea Geoană, născut înainte de acest moment, se autointitulează „decrețel” a ridicat multe semne de întrebare legate de modul în care se raportează la timp și la cronologia evenimentelor. Asta pentru că, recent, tot o eroare de cronologie l-a făcut pe candidatul pentru funcția de președinte al României să-i ureze sănătate Regelui Mihai I, care a murit în 2017.