La începutul acestui an, societatea Apserv, aflată în subordinea Primăriei Satu Mare, a majorat cu 25% tarifele pentru serviciile de furnizare a apei în oraș și în județ, justificând această măsură prin creșterea prețului la energie, pe fondul crizei economice ca efect al războiului din Ucraina.
Între timp, lucrurile au revenit oarecum la normal, cel puțin din acest punct de vedere, iar prețul energiei este aproximativ la fel ca înainte de multiplele crize prin care a trecut omenirea din 2020 încoace. Prețul apei furnizate de Apaserv a rămas, însă, majorat, iar edililor Sătmarului nici prin gând nu le trece să ușureze această povară aruncată pe umerii sătmărenilor.
Din fericire, statutul de deputat al lui Adrian Cozma îi permite să adreseze întrebări instituțiilor statului, care sunt obligate prin lege să-i răspundă, fără să-l trimită la plimbare cu răspunsuri standard, scrise în limbaj de lemn, cum ar face cu majoritatea cetățenilor.
Astfel a aflat deputatul sătmărean detalii ”interesante” pe care le-a împărtășit și opiniei publice în conferința de presă. Astfel, din răspunsul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se derulează mega-proiectul Apaserv de extindere din bani europeni a rețelelor de apă și canalizare în județul Satu Mare, am aflat cu toții că a fost nevoie de ”corecții financiare” în valoare totală de aproape 25 milioane de lei (adică 5 milioane de euro!!!) în urma suspiciunilor legate de fraudarea licitațiilor prin care s-au atribuit unele lucrări în diferite zone ale județului.
În traducere: Uniunea Europeană a refuzat să plătească lucrările în valoare de 5 milioane de euro, după ce a constatat că firma ce implementează proiectul în județul Satu Mare (adică Apaserv) ar fi făcut licitații ”cu dedicație”. Pentru a duce, totuși, proiectul la bun sfârșit cu toate suspiciunile de fraudă, paguba de 5 milioane de euro este suportată de sătmărenii care plătesc prețul majorat al apei.
Redăm în continuare declarația deputatului Adrian Cozma:
Suma de 25 de milioane de lei e una dintre ultimele țepe trase sătmărenilor de Akademia UDMR prin intermediul Apaserv S.A. Acel Apaserv unde distinsul edil-șef pretinde că și-a început cariera profesională și unde o continuă familia și prietenii dumnealui.
Ce însă a omis să vă spună distinsul edil sătmărean, omisiunea fiind însă în categoria minciunilor, că firma pe care o patronează de ani de zile a dat o țeapă de 25 milioane de lei pe care, însă, nu e dispus să și-o asume cu demnitate și onoare, ci o pasează spre buzunarul sătmărenilor de rând.
Mai concret, datorită modului ”fraudulos” și subliniez ”fraudulos”, în care angajații distinsului edil au gestionat proiectele cu finanțare europeană, finanțatorul a aplicat o serie de corecții financiare acelor proiecte fraudate, costurile suplimentare rezultate urmând a fi acoperite din buzunarele ”sătmăreanului de rând”, doar nu vă imaginați că un apropiat al edilului ar putea fi tras la răspundere, doar nu toți suntem ”sătmăreni de rând”.
Am să-i amintesc eu edilului de o altă țeapă dată sătmărenilor, se numește 3T Construct SRL, una dintre firmele de casă ale domnului Liviu Dragnea. Țeapa a fost declararea de către Oficiul de Luptă Antifraudă a proiectului „Lucrări de construcţii staţii de epurare a apelor uzate în oraşele Tăşnad şi Abrud”, cu o valoare de 19 milioane lei, ca fraudă și plata costurilor tot de către sătmărenii de rând. Vă veți întreba ce treabă are edilul nostru cu Liviu Dragnea? Am putea face supoziții, însă sunt importante certitudinile: un susbcontractor important al acestei lucrări a fost tot o firmă de casă, dar nu a lui Liviu Dragnea, ci a edilului nostru. Ați înțeles, bănuiesc, că e vorba despre ”firma emblemă” a județului, mare producător de borduri și pavaje.
Am să închei prin a face o promisiune sătmărenilor de rând: nu voi tăcea!