function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Adrian Cozma acuză: sifonare de bani publici de la Consiliul Județean Satu Mare în mega-pușculița financiară UDMR

Zilele trecute, Consiliul Județean Satu Mare anunța finanțarea proiectelor culturale mari pentru județul Satu Mare și, deloc surprinzător, și de această dată, vedeta strângerii de fonduri de la bugetul de stat este Fundația Identitas. Această organizație nu este altceva decât o mega-pușculiță financiară a UDMR, prin care liderii Gabor și Pataki se grăbesc să-și facă publicitate electorală cu bani publici.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Cu siguranță, sătmărenii se întreabă cine este această fundație ce primește bani de la Consiliul Județean Satu Mare, bani dați pe semnătura distinsului Pataki Csaba. Păi, este o organizație fondată de unii membri UDMR Satu Mare, oameni care, deși sunt neîntrecuți în creativitatea de a sifona bani publici, au uitat să-i schimbe sediul, acesta fiind identic cu al UDMR Satu Mare, respectiv str. Mihai Viteazu nr. 10, Satu Mare.

Mai mult, culmea tupeului și nesimțirii, datele de contact ale președintelui UDMR Satu Mare, inclusiv numerele de telefon ale distinsului Pataki Csaba, corespund cu cele ale, ghiciți, Fundației Identitas.

Cel puțin în ultimii 8 ani de când conduce UDMR Satu Mare, pe semnătura domnului Pataki Csaba au fost dirijate sute de mii de lei către Fundația Identitas, organizație pe care acesta o administrează, cel puțin parțial, în sediul propriului așa-zis partid.

Dragi sătmăreni, cât de moral poate fi să vii să ceri bani de la Consiliul Județean Satu Mare, cu propria fundație de partid?

De asemenea, dragi sătmăreni, să știți că, dacă veți întreba tandemul Pataki-Gabor de ce se sifonează bani publici, veți fi catalogați ca șovini.

Dar hai să vedem mai îndeaproape cine este această Fundație Identitas care controlează activitatea culturală în județul Satu Mare și care, mai grav, subordonează întregul Consiliu Județean Satu Mare.

Fundația a fost creată de nimeni altul decât Varga Attila, judecător al Curții Constituționale, cocoțat la vârful puterii statului pentru a asigura, prin decizii controversate ale Curții, slăbirea Statului și imunizarea unor imaculați concetățeni ca Marka Attila sau Govor Mircea.

După cum se poate observa, toată floarea cea vestită a UDMR face parte sau a făcut parte din această fundație, foști și actuali parlamentari, consilieri locali și județeni sau simpli oameni de afaceri.

Rețin atenția câteva nume mai de actualitate:

  • Deputatul Magyar Lorand, retras din curatoriul Fundației în 2016, dar având cabinetul parlamentar la aceeași adresă cu aceasta;
  • Kereskenyi Sandor, nimeni altul decât tatăl președintelui organizației municipale a UDMR, actualul primar Kereskenyi Gabor;
  • Stier Peter Gabriel, membru marcant al Fundației Identitas, actualul manager al Teatrului de Nord Satu Mare, instituție subordonată Consiliului Local Satu Mare condus de primarul Kereskenyi Gabor și membru în consiliul director al Fundației Proscenium
  • Szocs Peter Levente, președinte al Fundației Identitas, director în cadrul Muzeului Județean Satu Mare;

Și acum să vedeți care este ticăloșia acestei caracatițe patronate de președintele UDMR, Pataki Csaba:

  • pe durata anilor de când este președinte de consiliu județean a căutat să numească în comisiile de evaluare a proiectelor cu finanțare nerambursabilă de la bugetul de stat, persoane care să garanteze că acestea vor declara eligibile proiectele Fundației Identitas. Aceste proiecte sunt importante pentru că realizează o campanie electorală deșănțată liderilor Pataki și Gabor;
  • unul dintre cei pe care i-a numit ca să analizeze proiectele este tocmai Kereskenyi Sandor. În 2017 acesta a fost numit președinte al comisiei de atribuire a finanțării proiectelor nerambursabile. Și-a făcut bine treaba, Fundația Identitas a primit aproape 80.000 lei și nimeni nu a sesizat faptul că distinsul președinte făcea parte din conducerea acestei fundații, adică lupul era pus la stână. Mai mult, fiul său, Kereskenyi Gabor a fost din anii 2000 până în 2016, organizator al evenimentului ”Zilele Maghiare Partium”, eveniment finanțat de Fundația Identitas.

Mai departe, revenind în anul 2024 când același Pataki Csaba numește în comisia de evaluare a proiectelor un anume Nagy Orban, fost director al Teatrului de Nord Satu Mare, director în cadrul Centrului județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Satu Mare. Acesta are menirea de a se asigura că proiectele Fundației Identitas trec fără probleme și vor asigura susținerea în parte a campaniei electorale pentru candidații UDMR, inclusiv pentru domnul Pataki.

Ticăloșia mare e că imaculatul domn Orban nu vede și nu-și amintește că este coleg cu domnul Stier Peter de la Fundația Identitas, în cadrul unei alte fundații, Proscenium Satu Mare, unde amândoi fac parte din structurile de conducere. Fără să aibă cea mai mică senzație de incompatibilitate domnul Orban mai face o alegere ticăloasă, alege să finanțeze Fundația Proscenium Satu Mare unde, alături de Stier Peter de la Identitas, fac parte în structurile de conducere, oferindu-și 24.000 lei.

Dragi maghiari, dincolo de aceste argumente și probe prin care vă spunem că liderii voști au ocolit legea pentru a se asigura că obțin finanțări pentru un eveniment de apreciat, sunt sigur că vom fi făcuți șovini. Atunci când spui că cineva minte sau fură, iar acel cineva e ungur, cu siguranță acuzatorul e un român șovin. Rămâne ca voi să alegeți, să fiți cu hoții sau cu adevărul.

În final două lucruri sunt necesare pentru a detensiona acest butoi de pulbere amorsat de domnul Pataki:

  1. demisia domnului somnoros Pataki;
  2. reluarea procedurilor de depunere a proiectelor de finanțare nerambursabilă.

Ultimele știri