function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Adrian Cozma dezvăluie jaful la drumul mare de la Spitalul Județean Satu Mare, cu pagube de milioane de euro

Ca replică la acțiunea orchestrată de contracandidatul său pentru președinția Consiliului Județean, Mircea Govor, care a chemat un grup de 13 medici la sediul PSD pentru a participa la o conferință de presă în timpul programului de lucru sau de odihnă al acestora, candidatul PNL pentru aceeași funcție de conducere, Adrian Cozma, a făcut azi, în cadrul unei conferințe de presă dezvăluiri uluitoare despre ceea ce a numit ”furt din bani publici” care se întâmplă la Spitalul Județean, aflat în administrarea Consiliului Județean.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

El a prezentat concluziile raportului Curții de Conturi pe anul 2022, în care au fost constatate pagube de sute de mii de lei din acordarea unor sporuri necuvenite sau, pur și simplu, inventate pentru directorii spitalului, dar acestea pălesc pe lângă suma de aproximativ un milion de euro care s-a cheltuit într-un singur an numai pe serviciile de spălare a lenjeriei (ca și cum spitalul nu ar fi putut să amenajeze o spălătorie proprie dintr-o frântura din suma plătită unei firme private) și pe eliminarea deșeurilor periculoase realizate de o firmă din Debrecen, în condițiile în care la spital există un utilaj cumpărat exact în acest scop, dar care zace nefolosit într-un depozit!

Publicăm integral declarația deputatului Adrian Cozma despre situația de la Spitalul Județean Satu Mare:

Am văzut ieri cu stupoare o așa-zisă acțiune de punere la colț a subsemnatului, o adevărată revoltă față de faptul că mi-am permis să spun că Spitalul Județean Satu Mare este excesiv politizat, să critic managementul spitalului pentru că județul Satu Mare are cea mai scăzută speranță de viață din România, să reclam faptul că din lenea și nepriceperea domnilor Pataki și Govor, care și-au plantat oamenii obedienți în funcția de manager, respectiv director medical, s-a pierdut un proiect de finanțare de 23 milioane euro pentru construirea unui nou corp de spital, proiect destinat să ne scoată din acest marasm al morții premature.

Am văzut ieri nu un grup de medici revoltați pe faptele mele, ci mai degrabă niște oameni stânjeniți pentru că, în timpul programului de muncă sau poate al programului lor de odihnă, au fost păcăliți să se afișeze la așa o mascaradă orchestrată de Mircea Govor și distinsa doamnă medic doctor (mai vedem) Paula Mare. Doamna Paula a sunat cel puțin 50 de medici să se prezinte la sediul PSD, voind practiv să paralizeze activitatea SJU Satu Mare, punând în pericol viețile pacienților. Din fericire pentru sănătatea acestora, doar un procent dintre medici au dat curs solicitării, mare parte neștiind despre ce e vorba.

Domnilor Pataki, Govor și doamnă Paula Mare, știți care este diferența dintre noi? Eu nu am să pun niciodată medicii sătmăreni să facă scut în jurul meu, eu cred că e de datoria mea să-mi asum deciziile și greșelile. Ce faceți dumneavoastră se numește LAȘITATE!

Aș vrea să-i răspund domnului Dăscălescu, un medic probabil de vârsta mea, probabil cu o educație excelentă, dar câteodată asta nu e totul. Domnule doctor, prezența dumneavoastră și aducerea unor profesioniști la sediul de partid pentru a face campanie electorală, pe banii pacienților și pe timpul lor, e dovada vie că am dreptate: SJU Satu Mare e excesiv politizat. În nici un caz așa ceva nu se va mai întâmpla, medicii nu pot fi făcuți preș la partid! Pe de altă parte, legat de insinuările dumneavoastră privind viitoarea mea colaborare cu medicii din SJU Satu Mare, să mă tem pentru viața mea sau a familiei mele? Să mă gândesc că aș putea să fiu victiva unei propagande mincinoase? Aștept răspuns din partea dumneavoastră, domnule doctor!

Închei această poate prea lungă introducere prin a le mulțumi medicilor, atât celor prezenți, cât și celor peste 35 care au fost chemați, dar nu au venit, pentru mesajul non-verbal pe care l-au transmis și îi asigur de deplinul meu respect pentru activitatea lor.

Dar să vedem cine îi conduce pe acești medici:

Conform raportului de audit financiar al Curții de Conturi a României realizat până la data de 31.12.2022, doamna Paula Mare a încasat în mod necuvenit, suma de 63.000 lei sub formă de sporuri. Controlul a vizat doar 11 luni, iar această situație s-a perpetuat.

Același raport menționează că managementul spitalului a inventat sporuri neprevăzute de legislația în domeniul salarizării, respectiv sporul – Plan alb”, pe care și l-au atribuit. Sigur, valoarea acestuia este de aproximativ 66.000 lei pentru anul 2022.

Managerul Marc Adrian a încasat contravaloarea unor gărzi închipuite, adică sume de bani pentru nimic, doar nu a luat de la familia UDMR, a luat de la pacienți, nu?

Urmare a acestor situații semnalate în cadrul unui audit general al Consiliului Județean Satu Mare, Curtea de Conturi a derulat în intervalul ianuarie-martie 2024 o misiune de ”Audit privind modul de organizare, recrutare și salarizare a personalului din unitățile sanitare spitalicești Satu Mare”, raportul fiind în faza de reconciliere, motiv pentru care nu am avut acces oficial la el. Surse din cadrul Consiliului Județean ne-au comunicat însă că pentru anul 2023 se mențin toate constatările din anul anterior, prejudiciile din sporuri inventate și nemeritate, încasate de managementul unității, cei doi oameni ai lui Pataki și Govor, fiind mult mai mari (ca să nu fiu criticat, cu simpatie o spun, de moralistul medic Dăscălescu), se mențin!

Dragi pacienți, ceea ce eu vă prezint sunt date și acte emise de o autoritate a statului, eu vin singur în fața dumneavoastră și vă spun că acești oameni fură! Fiecare alege după conștiința lui. Ei o să facă tot posibilul să vă convingă să nu mergeți la vot, prin absența voastră această mafie câștigă. Eu vă spun că votul vostru e revolta voastră, alegeți!

Înainte de a ne despărți, un mic detaliu: Săptămâna trecută apărea o știre că s-a clasat dosarul privind angajările la Spitalul Județean Satu Mare. Vedeți dumneavoastră, cineva s-a grăbit, vă asigur că raportul Curții de Conturi nu se află la dosar. Nu cred că e cazul să vă spun cine a instrumentat dosarul și cei care nu știu pot să bănuie. Oricum, am să cer procurorului-șef să ceară raportul Curții de Conturi și să analizeze oportunitatea redeschiderii acestui dosar.

Ultimele știri

Evenimente

M.A.I. aproape de copilărie!

Ziua Internațională a Copilului este un prilej bun pentru structurile MAI, MApN și MJ de a-și uni forțele și a