function wp_dereg_script_comment_reply(){wp_deregister_script( 'comment-reply' );} add_action('init','wp_dereg_script_comment_reply');
ziar satmarenii satu mare

Ciprian-Dan Costea, candidat PNL pentru Consiliul Local: Satu Mare are nevoie de un centru de conferinte si de expozitii

Unul dintre proiectele importante cuprinse în programul ”Satu Mare – Viziune 2040” cu care omul de afaceri de succes Ciprian-Dan Costea candidează pentru un loc în viitorul Consiliu Local este cel al înființării unui Centru Multifuncțional de Conferințe și Expoziții, iar motivele și beneficiile pe care le-ar aduce o asemenea investiție comunității locale le prezintă în acest articol.

Distribuie:

Facebook
WhatsApp
Telegram

Am participat de-a lungul carierei la foarte multe evenimente de afaceri, in foarte multe tari. Orasele care se doresc atractive pentru business nu trebuie sa fie neaparat cele mai mari ca dimensiune, insa trebuie sa ofere o infrastructura adecvata si la standarde extrem de inalte.

Componenta cheie pentru acest segment, la nivelul municipiului Satu Mare, care in momentul de fata este o veriga lipsa din lantul de dezvoltare al acestui municipiu, este un Centru Multifunctional de Conferinte si Expozitii, pe care eu il voi propune a fi construit intr-o zona adecvata care sa beneficieze de spatiu suficient, infrastructura adecvata si bineinteles locuri de parcare. Propun sa denumim acest obiectiv – parte a programului meu “Satu Mare – Viziune 2040” – Orasul de Business.

Cladirea dedicata Conferintelor trebuie sa aiba o sala mare – auditorium – de aproximativ 400-500 de locuri, o sala modulara de aproximativ 300 de locuri, care la nevoie sa poata fi impartita in doua sali de dimensiuni intre 100-200 locuri si 8-10 sali mai mici unde se se desfasoare lucrari pe paneluri, cu o capacitate de maxim 75 de locuri. Totodata trebuie sa existe un lobby atractiv, pentru evenimentele de socializare, de deschidere informala a evenimentelor si unde sa poata fi intampinati oaspetii si realizate momente de tip coffee break in vederea socializarii participantilor, intre sectiunile evenimentelor. Toate salile trebuie sa fie dotate cu tehnologii de ultima ora, cu echipamente de traducere instantanee dezvoltate pe baza de inteligenta artificiala, iar sala auditorium, obligatoriu trebuie sa ofere solutii de experienta de tip realitate augmentata.

Cladirea dedicata centrului de expozitii trebuie sa aiba doua nivele si o suprafata utila cuprinsa intre 15,000 – 20,000 mp pe cele doua nivele. Este suficient pentru ca in municipiul Satu Mare sa putem realiza conferinte si expozitii de talie internationala si cu participare globala.

In mod obligatoriu, acest complex va trebui gandit astfel incat in proximitatea sa sa se construiasca prin efort al investitorilor privati sau prin parteneriat public-privat, doua hoteluri, insa in mod obligatoriu branduri international din segmental business, unul de 4 stele altul de 5 stele, a caror administrare si management sa fie asigurate in mod direct de catre companii internationale din top 10 mondial.

Turismul de afaceri si in special evenimente de tip conferinte si expozitii (cunoscute in termeni economici ca sector al turismului MICE – meetings, incentives, conferences and exhibitions tourism), au fost mult timp vizate in vederea dezvoltarii acestora de catre guverne cu viziune pro-afaceri, de catre sectoare economice, camere de comert, insa dezvoltarea acestui sector este sustinuta puternic in foarte multe tari si de catre autoritatile publice locale.

Exista o serie de motive pentru sustinerea unui astfel de proiect, Orasul de Business.

Este evident ca la evenimente de tip conferinte/expozitii se creaza conexiuni de afaceri si se pot semna contracte consistente. Municipiul Satu Mare, locuitorii din tot judetul Satu Mare si mediul de afaceri satmarean vor avea mult de castigat.

Astfel de evenimente sunt asa numite ancore pentru atragerea de investitii in zona noastra, iar asa cum am punctat in alta interventie, municipiul Satu Mare va trebui sa devina extrem de atractiv pe acest segment si mai cu seama pe industrii ale viitorului.

Exista o realitate dovedita: calatorii de afaceri au cheltuieli mai mari in perioada sederii lor la astfel de evenimente, decat simplii turisti sau turistii de tranzit.

Prin dezvoltarea Centrului Multifunctional de Conferinte si Expozitii pe care un sector MICE puternic il poate sustine, se creaza pentru comunitatea locala beneficii comune pe verticala si orizontala, dezvoltand si multe alte sectoare, cum ar fi HORECA.

In fine exista o concluzie evidenta: beneficii pentru toti satmarenii, locuri mai multe de munca, dezvoltarea turismului, valorificarea aeroportului Satu Mare si nu in ultimul rand promovarea patrimoniului cultural satmarean si a diversitatii deosebite a zonei noastre. Satu Mare va deveni asadar cu adevarat Centrul de afaceri al Europei Centrale si de Est.

Sa nu uitam ca noi suntem la centrul distantei dintre Viena si Chisinau. Prin pozitionarea noastra centrala si strategica, pe o raza de 600 km in jurul municipiului Satu Mare si a judetului nostru, se acopera o arie economica in care se realizeaza aproximativ 80% din productia industriala din Europa Centrala si de Est, perimetru care acopera atat spatiu economic din Uniunea Europeana cat si din afara UE. Un astfel de proiect ne va face atractivi prin unicitatea acestuia iar astfel, Satu Mare se va transforma din “coltul” Romaniei in centrul industrial al Europei Centrale si de Est.

Mentionez ca beneficiez in promovarea acestui proiect si de sustinerea mediului de afaceri din Satu Mare.

Ciprian-Dan Costea

Candidat PNL pentru Consiliul Local Satu Mare

Ultimele știri