Poate așa se explică faptul că nimănui din comuna cu populație majoritar maghiară, dar nici celor care ar trebui să fie atenți la asemenea aspecte, nu li s-a părut nimic ciudat, niciodată, în fotografia postată de multă vreme chiar pe site-ul oficial al primăriei comunei, în care apare însuși primarul Francisc Balog, cel care conduce localitatea deja de două decenii.
În fotografie, în spatele său, apar trei drapele naționale: cel al României, Ungariei și Franței. Intenția arborării celor trei drapele, unul lângă altul, are legătură, probabil, cu sublinierea relațiilor de înfrățire pe care le are comuna Hodod cu localități din celelalte două țări. Până aici, nimic de criticat.
Problema este cu ordinea în care sunt arborate cele trei drapele naționale. Legea actuală (care a fost completată recent cu sancțiuni destul de drastice pentru orice tentativă de ”pângărire” a drapelului național) spune destul de clar:
”Pe teritoriul României, drapelele altor state pot fi arborate numai împreună cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale”.
Chiar și în asemenea situații, există o regulă de bază care trebuie respectată întotdeauna: în cazul în care sunt arborate drapele naționale în număr impar, drapelul României trebuie să ocupe întotdeauna locul central.
Cumva, acest aspect a fost ”trecut cu vederea” de către primarul longeviv (adică posesor de îndelungată experiență în administrație) al Hododului și, cumva, în locul central din propriul său birou de la Primărie, adică într-o instituție a statului român, a ajuns exact drapelul Ungariei! Cu o stemă istorică în mijloc, să fie sigură treaba! Nu cel al Franței și în nici un caz cel al României! Din întâmplare, desigur!