Îți bați nevasta și copiii? De acum ai brățară de supraveghere electronică și în județul Satu Mare!

Redacție Sătmărenii.ro

Începând cu 1 ianuarie 2024, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este functional în județul Satu Mare, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

Distribuie:

În anul 2023, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au emis 210 ordine de protecție provizorii, 110 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023, polițiștii sătmăreni au intervenit la 1.684 de cazuri de violență domestică, dintre care 828 în mediul urban și 856 în mediul rural.

În aceeași perioadă de referință, au fost înregistrate 38 de fapte penale în domeniul violenței domestice, cu 17 mai multe față de anul 2022.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze poliția.

În anul 2023 au fost constatate 205 cazuri de lovire sau alte violențe, cu 18 mai puține decât în anul 2022, constatându-se în schimb o creștere a faptelor de amenințare (de la 27 la 53 fapte).

După locul comiterii, 90 de fapte au fost comise în mediul urban și 133 în mediul rural, 120 la domiciliu și 103 în spațiul public.

În anul 2023, s-a înregistrat o scădere a numărului autorilor (206) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (210).

Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 28 sunt bărbați, 167 sunt femei, iar 15 sunt minori.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 195 au fost confirmate de unitățile de parchet.

În scopul prevenirii și combaterii săvârșirii acestor fapte, utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul procedurilor judiciare.

Utilizarea acestor sisteme nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate, însă permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor, sau pe viitor, respectarea regulilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu și a supravegherii la distanță.

Monitorizarea se va realiza automat, fără intervenție umană, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli.

Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere nu va avea acces la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic. Numai în măsura în care va fi generată o alertă (ce notifică încălcarea unei reguli stabilite) va fi posibilă asocierea identificatorului dispozitivului cu datele cu caracter personal existente în cazul de monitorizare, prin preluarea, în mod automat, odată cu generarea alertei și transmiterea acestora, împreună cu alte date de intervenție, către dispeceratul S.I.M.E. și S.N.U.A.U. 112 și astfel, către cel mai apropiat organ de ordine publică, pentru intervenție.

Dispozitivul electronic de supraveghere, pentru persoana supravegheată, în cazul aplicării ordinului de protecție provizoriu și ordinului de protecție, al aplicării ordinului european de protecție, control judiciar și control judiciar pe cauțiune, executării măsurii arestului la domiciliu, supravegherii la distanță, este alcătuit dintr-o componentă de tip brățară, care va fi atașată la gleznă sau, prin excepție, la brațul persoanei.

Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare a luat toate măsurile pentru instruirea personalului cu privire la aceste modificări legislative, precum și pentru informarea despre noile obligații legale a persoanelor față de care s-a dispus măsura arestului la domiciliu sau a controlului judiciar.

Continuă să citești

Articole recente

Adrian Cozma despre cheltuielile cu deplasările lui Klaus Iohannis: o enormă bătaie de joc!

După ce Administrația Prezidențială a făcut publice costurile zborurilor pentru vizitele externe ale lui Klaus...

Educație rutieră pentru elevii de la școala generală din Pomi

În anul 2024, cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere grave din România au fost...

Sătmărean prins cu 7 kg de droguri

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, împreună cu procurorii Direcției de Investigare...

Camionetă plină cu țigări de contrabandă, oprită la Supuru de Sus

La data de 19 martie, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Satu...

Brutăria Fastus Backerei închisă de Protecția Consumatorilor

Ca urmare a dispozitiei presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Cristian Popescu Piedone, Comisariatul...

Publicitate

Contactează-ne pentru a primi oferta completă de publicitate pe Satmarenii.ro

Podcast-uri recente

Alte Articole

Primarul comunei Doba îl contrazice pe Mircea Govor în privința pășunii arendate de familia Cozma

Polițist din Negrești-Oaș, prins în flagrant în timp ce lua șpagă

Susținere pentru agricultura sătmăreană în programul de guvernare PNL prezentat de fostul subprefect Romeo Pop

Programul manifestărilor dedicate ZILEI UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE 24 IANUARIE 2025 la Satu Mare

Adrian Cozma îl întreabă pe premierul Marcel Ciolacu: totuși, când va plăti indemnizațiile pentru urmașii românilor refugiați și expulzați în urma Diktatului de la Viena?

Care este viteza reală a gândului uman? Studiul care oferă noi perspective asupra creierului

Oșanul a venit acasă din Franța cu tot cu buldozerele furate

Secretarul de stat în Ministerul Mediului, sătmăreanul Cristian Valer Beșeni, anunță: continuă finanțarea pentru Casa Verde Fotovoltaice

Percheziții la contrabandiștii de țigări din Halmeu și Porumbești, trei bărbați reținuți