Grație organizării asumate de Asociația Culturală ”Satele Unite ale Sătmarului”, în municipiul reședință de județ de la margine de țară s-au adunat vineri reprezentanți de seamă ai românismului din această regiune, care, trecând peste toate hotarele de natură politică sau confesională, l-au cinstit așa cum se cuvine pe înaintașul lor rămas în istorie ca simbol al datoriei și sacrificiului, așa cum apare în titlul manifestărilor de ieri.
Acestea au început cu un Te Deum urmat de depuneri de coroane de florila bustul lui Iuliu Maniu din părculețul din centrul municipiului Satu Mare, după care în foaierul Teatrului de Nord a avut loc vernisajul expoziției “Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție”.
Publicul a umplut apoi sala Teatrului de Nord Satu Mare pentru a participa la simpozionul ”Iuliu Maniu – între datorie și sacrificiu”, susținut, printre alții, de preotul Cristian Borz, sau istoricii Doru Radosav, Mihail Neamțu și Ovidiu Pecican.
Iuliu Maniu este legat prin familie de meleagurile sătmărene, bunicul lui matern, protopopul Demetriu Coroianu, a fost paroh la Craidorolț. L-a legat o prietenie strânsă, călită în focul luptei pentru emancipare națională, de marele tribun Vasile Lucaciu, la moartea căruia, în 1922, a scris un vibrant cuvânt de rămas bun. Iuliu Maniu a fost implicat direct în reorganizarea administrativă a noilor ținuturi românești reintegrate în Patria Mamă, astfel că a fost prezent în județul nostru de mai multe ori.
Memoria sa i-a adunat în premieră pe aceeași scenă pe reprezentanții principalelor partide românești din județul Satu Mare, deputatul Adrian Cozma din partea PNL, Radu Cristescu din partea PSD și Radu Panait din partea USR, alături de reprezentanți ai Partidului Național-Țărănesc ”Maniu-Mihalache”, care, în întâmpinarea anului electoral decisiv 2024, au transmis un mesaj de unitate națională, cum foarte rar s-a mai pomenit în ultimele decenii. Vorba amfitrionului evenimentului de ieri, Felician Pop: ”Încă suntem în întuneric, părinte”. Dar, sperăm, nu pentru mult timp!