După ce în această vară a organizat o adevărată campanie în urma căreia au fost microcipați, practic, toți câinii de pe teritoriul comunei, pentru a avea o evidență clară a acestora, în etapa următoare ar fi dorit să asigure sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă, din fonduri de la buget local, moment în care s-a trezit cu o adevărată ”explozie” a prețului pentru sterilizare (300 lei/câine).
În condițiile în care marea majoritatea a câinilor din comună sunt corcituri, prețul respectiv este imposibil de suportat din bugetul local. De-a lungul acestui an a tot primit promisiuni de la conducerea județului că ”se implică” în rezolvarea acestei probleme prin organizarea unui sistem de gestionare a câinilor vagabonzi la nivel județean, dar imediat se termină anul și cam cu atât s-a rămas…
”S-a discutat în mass-media, a promis prefectul, a promis președintele Consiliului Județean, că se implică și rezolvă această problemă. Consider că modelul de soluționare a acestei probleme promovat în judetul Bihor este adecvat și pentru județul Satu Mare. La Bihor, sub patronajul Consiliului Județean, au fost organizate teritorial mai multe centre de triere, iar la nivel județean un centru de tartare, triere si soluționare a câinilor nerevendicați, ce functioneaza prin cofinanțarea primăriilor din județ. În județul Satu Mare există o formă organizatorică – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – sub auspiciile căreia ar putea fi lesne organizată această activitate. Rog factorii județeni să întreprindă măsurile organizatorice necesare și promise!” – solicită primarul Zenoviu Bontea.